Парламентът ще изслуша премиера Стефан Янев за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Искането е на "БСП за България". 

Вицепремиерът Атанас Пеканов също ще дойде в парламента. Неговото изслушване е относно преработения План за възстановяване и устойчивост. В дневния ред е включено и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие.

В началото на заседанието Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ предложи разместване в дневния ред - депутатите да изслушат министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за изграждането на национална детска болница вместо предвиденото изслушване за ББР. Искането ѝ обаче не получи подкрепа от пленарната зала.

В дневния ред за днес, освен изслушването на представители на служебния кабинет, е включено и изслушване на КЕВР относно цената на водата за периода 2022-2026 г., както и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор във връзка с дейността на Бюрото за защита на свидетелите за периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

"Благодаря за възможността да се обърна към вас и да отговоря на въпроса, който е поставен от колегата Гуцанов и групата на БСП.

Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми'', заяви от парламентарната трибуна министър-председателят в служебното правителство Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

Той се опита накратко да запознае с картината, заварена от служебното правителство.

По отношение на финансите - министърът на финансите направи преглед на състояние на държавата и съответно приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет. Картината, която е заварил по отношение на държавните финанси през май месец, беше меко казано притеснителна.

Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата.

Държавният бюджет на България за 2021 г. в първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината.

За мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година бяха изразходвани към април и края на май, информира депутатите Стефан Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!