Има криза в отношенията Русия-НАТО и Русия-САЩ и тази криза в отношението и неразбирането на посланията дава усещането, че се разговаря с ултиматуми и това не помага на усилията да се разреши кризата. Това заяви военният министър Стефан Янев пред bTV.

"Моят призив винаги е бил, че когато говорим за такива отношения и кризи, трябва с действията си и поведението си да дадем път на дипломацията да си свърши работата. Не си даваме сметка, че думите са важни. С нашето говорене и предстоящи действия да не стане така, че ние допринасяме за войнствената риторика и не помагат", обясни Янев.  

"Първо, да кажем, че българска отбранителна стратегия е твърде силно словосъчетание. Това, което правим във формат НАТО, имаме усещане, че след 2014 година там има една система от мерки. В тази криза се предполага, че е удачно да бъдат взети подобни мерки. Разполагането на допълнителни войски по източния фланг на НАТО е целесъобразно да бъде изпълнено с български войски. Задачата ще бъде изпълнена с български войски, на българска територия и с българско главнокомандване", каза той.  

Военният министър припомни, че България е суверенна държава и решенията се взимат тук в София.

"Какви преговори ще направим, ще видим като разберем какви са задачите. Разговори от типа: "ние искаме да дойдем тук с едни войски" - това е решение на българското правителство. Разполагане не означава, че ще правят нещо повече от подготовка. 

България е член на НАТО, така че българският войник е войник на НАТО. Вече няколко пъти чужди самолети, съвместно с българските, са правили патрулиране. Патрулирането на самолети на съюзнически държави означава, че ще дойдат да направят тренировка с българските ВВС в българското небе.

В един по-напреднал момент, когато има достатъчно натренираност между тях, ще бъдат направени съвместни тренировки. Във въздуха ще има едновременно един български и един чуждестранен самолет. Задачата ще бъде опознаване на чужд самолет, който лети около границата ни. За такъв тип задачи става въпрос", обясни той. 

"В момента няма кораби на страни-членки на НАТО в Черно море. Първите ще дойдат в края на март. В момента американските ВВС и българските ВВС правят обучение на наша територия. Когато те се изтеглят, на тяхно място ще дойдат други. Тези учения са планирани през миналата година и няма нищо извънредно. 

Най-благоприятният сценарий е усилията да дадат резултат и кризата, която може да се реши с дипломация, да не се превърне във военна. Неблагоприятният сценарий е това, което вече се чува в България. От първия ден се заговори за война между Русия и Украйна и в България започна да се чува: "Айде НАТО да идва".

Ние сме суверенна държава и това ме притеснява. Нашите въоръжени сили, като част от НАТО, се неглижира и се казва да не ги гледаме, а да идва НАТО да ни пази. Както обществото, така и политическият елит трябва да разберат, че сигурността струва много пари, но е в основата на съществуването на държавата", допълни Янев.