Преди да стигнем до третия мандат, нека да видим възможностите за съставяне на правителство с първия и втория мандат. Цялото това говорене е като, че ли преграда, която не позволява да се види какво се случва с първия и втория мандат.

Всяка възможност е сериозна, ако се подкрепи сериозно от политическите партии. Ако се стигне до трети мандат, ние знаем каква стратегия да имаме за провеждане на разговори. 

Това заяви Стефан Янев в ефира на Нова тв, коментирайки възможността за съставяне на правителство с третия мандат. 

"Първо, добрата новина е, че от началото на НС имаше един тон привнесен от изборната кампания. Този тон се промени, диалогът започна. Може би не се виждат резултатите, но диалог между партиите има.

В този смисъл, при трети мандат, аз си представям сценария за провеждането на разговора по този начин - започваме от най-малките и вървим във възходящ ред, поотделно. Преди да се направи общ разговор - лидерски или между специалисти - трябва да има отделни разговори, за да се видят какви са нагласите и какви условия биха поставили партиите. Разговорът е нормален и може да роди мнозинство 160+.", продължи Янев. 

"Логиката на търсене на съгласие е първо да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите. Трябва да започнем разговора с търсенето на решения в един краткосрочен и средносрочен план. Става дума за социалните плащания, енергийната криза. Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризите, той трябва да е максимално компромисен", каза още той.  

Дали ще съм кандидат премиер е въпрос на предстоящи разговори, не бива да се само предлагам. Нека минат първо разговорите, каза Янев. 

Янев каза, че има конкретни предложения за министри, но не ги разкри, защото моментът не е подходящ. "Да не взривяваме диалога, започвайки отзад напред, текат преговорите за първия и втория мандат", добави лидерът на Български възход. 

"Обществото ни се нагледа на остро политическо говорене и когато има нормален диалог в парламента, започваме да си задаваме въпроса коя коалиция е по-добра. В случая има принципи.

Когато говорим за подкрепа на една страна, която е жертва, когато говорим за подкрепа на съюзите, в които България членува, когато говорим за еврозоната, за която сме поели ангажимент и сме направили своя избор, очевидно е, че тези неща трябва да се осъществяват и трябва да има последователна политика", каза Янев, коментирайки гласуванията на Български възход в парламента. 

„Началото на войната – да, това наистина беше специална военна операция, обяснявал съм многократно защо. Българският интерес е да защитим гражданите, да не влизаме в конфликта. Говорейки за война, военна операция, възможностите е за сядане на мирни преговори. Няма еволюция в нашата позиция, има нюанси. И преди, и сега подкрепяме Украйна,” категоричен е той.

„Имам комуникация с президента Радев, но не бих казал, че съм дискутирал въпрос за третия мандат”, поясни той.

Янев смята, че щом става въпрос за управление на държавата и бъдещето на гражданите, няма място за гнусливост: „Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени, но да свършим работата в полза на хората.”

Той коментира и исканата оставка на служебния министър Иван Демерджиев: „Бих казал така – тези, които искат оставката на министъра на вътрешните работи, да бъдат така добри да забързат разговорите за редовно правителство. С цялото ми уважение към смъртта на загиналия полицай, ми се струва, че в последните дни говорим много политически и професионално по тази тема. Да не забравяме, че върви следствие, там се разследват обстоятелствата за смъртта.”

Според него винаги има съмнения за честно разследване, но трябва да се погледне първо към щата на МВР и на Гранична полиция: „От години извършването на тази дейност се прави от командировани служители от цялата страна – не е редно, всяка дейност има специфика. повтарянето на командировките няколко пъти през годините може би ги учи как се правят нещата, но все пак трябва специализирани служители.”

„Не бих казал, че начинът за гласуване е пътя към ощетяването. Всички сме чували за манипулация на вота. Мисля, че трябва да се обърнем към самото общество и  да кажем: „Хайде да не се занимаваме с възможностите за манипулация, а да излезем 70-80% да гласуваме”. Тогава статистическите грешки ще са много по-малко”, смята още той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук