Не бива да се вторачваме непременно в третия мандат, преди да са изчерпани първият и вторият мандат. Потенциалът да бъдат изпълнени първите два мандата съществува. Това заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев след последния рунд консултации при президента за съставяне на кабинет пред bTV.

„Независимо от заявките на политическите сили, които дават повод да се мисли, че това е невъзможно, аз мисля, че не е невъзможно. Може да е 1% вероятността това да се случи, но не я изключвам. И това не е защото съм безкраен оптимист, който няма никакви аргументи да защити оптимизма си, а защото такава практика съществува и такава възможност съществува“, добави той.

Стефан Янев разкри с кого ще започне разговори, ако получи третия мандат БЛИЦ TV

Според него в тоз парламент се е видяла много конфротационна реторика, но впоследствие е забелязал, че тонът може да се промени и да се търси начин за диалог.

„Българските граждани очакват решаване на техните проблеми. Най-голямото очакване на българите е очакването ще има ли България правителство, или не. Ще има ли кой да решава проблемите на хората, или ще търсим такива теми, които са и конфронтационни. Теми, които могат да бъдат решени елегантно и спокойно при условия, че парламентът ще продължи да работи при условие, че този парламент е в състояние да излъчи правителство. Ще има достатъчно време да се говори, да се направят необходимите промени в Изборния кодекс, ако това е належащо“, заяви Янев.

Той коментира и машинния вот, като обясни, че никой никога не му е предлагал никакъв код.

Извънредно: Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за Петков и кодовете за машините

„Никой не ми е предлагал нито код, нито нещо различно, което би могло да бъде използвано в някакъв подтекст за фалшифициране на изборен резултат или за постигане на преимущество. Въвеждането на машините и въвеждането на машинното гласуване все пак има положителна страна. Нека да не я подценяваме. Да не забравяме, имаме много по голям процент на действителни бюлетини или по-скоро намалихме значително процентът на недействителните. Тоест онези негативи, които ги имаше и в предишни избори. Така че оттук нататък, ако говорим за усъвършенстване на изборния процес, трябва да търсим начина дори и с връщане на част от хартиените бюлетини това да става контролирано и с възможно най-малък процент недействителност“, каза Стефан Янев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук