В Европа има държави, които не искат в България да се реализират големи икономически проекти, Драгомир Стойнев, зам. председател на ПГ на БСП, министър на икономиката и енергетиката в пратителството на Орешарски в ефира на Канал 3.

Той коментира подписаната от министър Теменужка Петкова пътна карта с "Газпром" за развитието на газопреносната мрежа в България.

"Има държави, които не искат големи икономически проекти в България, каза Стойнев.

Опасността България да бъде заобиколена от руския газ е много, много голяма.

И ако ГЕРб наистина са взели решение да има съвместни с  "Газпром", то молбата ми тогава е да не промотират тези свои действия тук, в България - тук няма да имат проблеми. 

Проблемът е да не се поддават на чужд натиск, защото има държави, които не желаят в България да се правят големи икономически проекти.
Самият натиск, на който бяхме подложени от ЕК за Южен поток, показва ясно, че някои държави не са съгласни в България да има подобни енергийни проекти. И сега тръбите са във Варна и Бургас. Не разбирам защо правителството на Борисов 2 се поддаде на европейския натиск.
Но като член на ЕС България трябва да гони своя собствен интерес, категоричен е Драгомир Стойнев.

"Ние като член на ЕС трябва да гоним и нашия, национален интерес, който е в изграждането на стратегически, европейски проекти, въпросът е те да са на територията на България.

Ние трябва да продължим да сме част от енергийния поток към Европа, който задължително да преминава през България и ние да получаваме транзитни такси.

За съжаление тази пътна карта може да бъде тълкувана по няколко начина, защото никой не знае какво съдържа тя. Щеше да е хубаво Теменужка Петкова да се беше консултирала с различни парламентарни групи, защото когато става въпрос за цялостна енергийна стратегия, трябва да има подкрепа на всички политически сили. По тези проекти не трябва да има емоция, а да гледаме към бъдещето на страната.
Дано ГЕРБ най-сетне да са узрели за мисълта какво искат. Защото досега те спряха всички проекти: и Южен поток, и АЕЦ Белене, и Бургас - Александропулис. 
Ако имат желание за такъв бъдещ стратегически за страната проект, трябва да са последователни, съветвам ги да не се влияят от чуждо влияние, да отстояват българския 
национален интерес."

Газът от Русия няма алтернатива за България, убеден е Драгомир Стойнев.
"Ние природен газ няма откъде да вземем. Като министър съм преговарял и с Алжир и там ми казаха, че всичко е резервирано за Франция, за вас газ не може да има. 

Ако искаме да гарантираме сигурност на икономиката, евтин газ, трябва да се направят съответните инвестиции - дали Турски поток, дали Южен поток, но България има нужда от евтин газ."
"Ние като член на ЕС трябва да гоним и нашия, национален интерес, който е в изграждането на стратегически, европейски проекти, въпросът е те да са на територията на България. 

Димитър Стойнев увери, че БСП ще подкрепи всеки голям и перспективен икономически проект на правителството на ГЕРБ.
"Ние ще гарантираме политически конфорт на това правителство когато става дума за големи енергийни проекти. И няма да следваме техния лош пример, когато те обикаляха кабинетите в ЕК и плюеха собствената си държава, припомни той.
"Това не е присъщо на БСП,, БСП не е партия, която ще застане срещу държавата си, за нас е важен просперитетът на държавата, и дори при правителството на ГЕРБ бихме подкрепили подобни действия за големи енергийни проекти.

България рискува много, ако не изгражда нови мощности, за съжаление ние имаме застаряващи мощности. В левицата сме изключително притеснени, че правителството няма визия за изграждането на нови мощности. 

Ние ще се превърнем в държава, която не произвежда ядрено оборудване, а за втори път ще продава ядрено оборудване.
Разбирате за каква смешна, тъпа, глупава ситуация изпадаме заради недалновидните решения на правителството на ГЕРБ", отбеляза Стойнов.

Ние трябва да имаме нови мощности, защото след 15 г. ще трябва да затворим мощностите на АЕЦ "Козлодуй". Само че за това трябва да се мисли в перспектива, а не в рамките на един мандат - е, ГЕРБ не могат да изкарат и един пълен мандат, но в крайна сметка мислят краткосрочно", сподели още Димитър Стойнев.

Той е категоричен за едно: че държавата трябва да има мажоритарно участие, независимо дали проектът е частен или не.
"За нас е важно държавата да има мажоритарно участие, над 51%, за да знаем точно какво се случва в тази централа", каза бившият министър на икономиката и енергетиката.