Панически страх разтресе Драгалевския лаборант Иван Костов заради решението на кабинета да предложи отпадане на давността за престъпленията при приватизацията и пълна ревизия на криминалните сделки с държавни активи, това пише в. „Телеграф“ в днешния си брой.

Вместо да си говори с теменужките, както уж правеше, представяйки се за пенсионер, Командира активира своята дългогодишна говорителка Стояна Георгиева. Чрез сайта си „Медиапул“, част от Фабриката за фалшиви новини, тя стартира защитна кампания за далаверите на Костов в премиерския му мандат, за които може да се потърси наказателна отговорност чрез предвидените от ГЕРБ промени. С цел уж „да стартира дебата“ за приватизацията, „Медиапул“ публикува отворено писмо на Костов отпреди 5 години, в което той най-нагло лъже, че нямало държавни активи за 30 млрд. лв. за приватизиране, а всичко било фалирано от комунистите, още преди да дойде на власт.

Истината е, че най-бандитските сделки с държавни активи бяха извършени именно по времето на Костов чрез РМД приватизацията, с която Командира раздаде българската икономика на скандалните си бизнесмени за жълти стотинки.

При едната от прилаганите схеми чрез политическа протекция се определя правилното РМД, което като такова се ползва с изрично записана в закон привилегия да плати първоначално едва 10% от цената, а останалата част от сумата да разсрочи за почти десетилетие и да я плати с бонове от масовата приватизация. Докато изтече срокът обаче РМД-то обичайно е пращано във фалит и на негово място се появява друго, в което работниците държат минимален процент дялове, а мажоритарният пай е в ръцете на истинските играчи – приближени до Командира и хората му. Втората схема е с продажба на РМД, зад което стои фирма, банка или физическо лице. Тогава фирмата на колектива просто се явява параван и дава на „скрития купувач“ възможността да ползва преференции, които не му се полагат по закон. След време същият този купувач увеличава капитала на РМД-то като изкупува акциите от новата емисия. По този начин той става мажоритарен собственик в РМД-то и де факто собственик на приватизирания обект. Печалната рекапитулация в края на индустриалната приватизация е, че от общо 2532 сделки, сключени за периода 1997-2000 г., 1224 са с РМД-та или 48% от всички сделки. Повечето от раздържавените заводи на практика спряха да работят. Зa мнoгo oт cдeлĸитe c PMД eдинcтвeнитe пapи в бpoй остават плaтeнитe 10% oт цeната на сделката пpи cĸлючвaнeтo й. Най-бруталните примери за ощетяващи държавната хазна приватизационни сделки са с авиокомпания „Балкан“, която беше дадена на цената на тристаен апартамент, а също и на „Кремиковци“, който беше раздържавен за 1 долар. Показателни за престъпните схеми на Костов са приватизационните сделки с „Каолин“ и „Дамяница“, които верният му и до днес скандален бизнесмен Иво Прокопиев придоби на крехката 28-годишна възраст.

Костов очевидно се прави на луд, обвинявайки за фалита на държавата решението за мораториум върху плащанията на външния дълг, което бе взето от кабинета „Луканов“. Само че цели три месеца преди Луканов да вземе това решение, в свое интервю за в-к „Труд“ самият Костов казва, че според него единственият изход за държавата е именно налагането на мораториум. По време на управлението му пък разследването на приватизационни сделки е абсолютно забранено на всички отдели в държавните служби за сигурност, занимаващи се със стопански престъпления в периода, в който Костов е премиер. Нещо повече, самият той се опитва да наложи на тогавашния главен прокурор Никола Филчев забрана да се разследват тези далавери. Подобни са мотивите на тази шайка и сега, обяснявайки чрез своите пипала като Христо Иванов, че искат реформа в съдебната система. Истината е, че целта им е да избегнат наказателна отговорност за престъпния начин, по който са забогатели.