Лют спор в парламента се разрази още със старта на заседанието. Страстите се нажежиха по време на обсъждането на проекта на правилника за дейността на Народното събрание, с който депутатите най-сетне се заеха. 

Повод за напрежението станаха независимите народни представители и правата им. 

Първи на трибуната излезе Георги Свиленски от БСП. Той заяви, че предишните му предложения са смутили всички, но никой не е знаел какво очаква.

"От БСП никой няма да прави друга парламентарна група. Ние сме единна парламентарна група. Когато правим предложение, го правим в интерес на НС, на българските граждани и на това НС да работи ползотворно", заяви той.

Според него е нормално, когато 10-15 души ги сплотява ценност, идея, да си направят група.

Колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев побърза да му припомни, че въпросните текстове срещу партийното номадство са дошли от БСП в 43 и 44 НС, и били приети от всички политически сили.

"Парламентарното номадство не трябва да се завръща. Депутатите, които са изпрани от партийна листа не може да влизат в ПГ, това е принципна позиция на ГЕРБ от десетилетия. Това не е добре за демокрацията", настоя Гаджев.

Първият изключен от група - Калоян Методиев също поиска повече права. Той сравни независимите с Махатма Ганди, а останалите с Британската империя. 

"Не искаме привилегии, а права, не повече от другите. Живеем в променяща се ситуация. До всички ще дойде това. Процесите са тръгнали", предупреди той.

Според "Възраждане" от всички близо 40 души независими, само пет могат да влязат в парламента с лични гласове, а другите са с тези на определена политическа партия, като вече не членуват, то трябва да напуснат Народното събрание. 

Костадин Костадинов коментира, че дебатите за правилника са се превърнали в "Искрено и лично на безпризорните", като припомни на Калоян Методиев, че избирателите на БСП са го изгонили. 

 

Росен Желязков отбеляза, че в тази зала няма независими народни представители, те са нечленуващи в парламентарна група.

„Те биха били независими, ако така са влезнали в Народното събрание, а те са тук като са били част от парламентарна група, затова и в правилника не са уредени битовите им права“, заяви Желязков.