Изборите показаха съотношението на силите, борещи се за промяна и защитаващи статуквото. Това се отрази както на парламентарните избори, така в още по-голяма степен на президентските, каза в изборното студио "Това е България" на Радио "Фокус" проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

Според него една от основните причини за ниската избирателна активност е разочарованието на българите от състоянието на българската политика и българските партии. „Има няколко обяснения за ниската избирателна активност и е необходим сериозен анализ, а не конюнктурен. Това са факти с корени не в последните 6 месеца, а в последните 12 години.

Има едно отвращение, натрупващо се от политиката у българите. То се подсили, след като надеждите за бърза и съдържателна промяна не се сбъднаха след изборите през април и през юли. Изходът от вота до голяма степен бе ясен, превъзходството на Радев беше очевидно.

Не трябва да подценяваме и действията на правоохранителните органи, които удариха силно търговията с гласове. Но основното е разочарованието на българите от състоянието на българската политика и партии. Сега имаме един импулс на надежда, имаме големи отговорности на плещите на новите политици и на плещите на президента в неговия втори мандат.

Всичко това обяснява ниската активност“, коментира проф. Александър Маринов. По думите му Румен Радев е лицето на борбата за промяна, една от основните движещи сили на тази промяна.