Рискуваме да обезсмислим темата за НАТО. Позицията е засекретена, какво ще каже господин Главчев?

Това попита Корнелия Нинова от БСП в парламента, по повод изслушването на служебния премиер Димитър Главчев във връзката на позицията на България преди срещата в НАТО.

Корнелия Нинова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"12 души са прочели позицията, какво ще правят останалите? Призовавам премиера да разсекрети позицията, само той може. Материалът е създаден и подписан от Главчев и министъра на отбраната.

Да го направят, за да се чуе от българския народ. Коментирайки темата на закрито заседание ще засилим съмненията на българския народ дали ще ни вкарат във война", обяви Нинова още на старта на заседанието.

"Нищо секретно няма да кажа. Секретното в цялата позиция са договорите с други страни на НАТО.

Да успокоя българските граждани - не е обсъждана такава тема за изпращане на наши войски в Украйна", отговори Главчев от парламентарната трибуна.

Димитър Главчев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Целта на тази позиция е да обедини партиите. Затова поканих Румен Радев на срещата, но защо отказа - попитайте него.

Радев бие контра: Отказа да участва в срещата на НАТО

Вече има състав на делегацията. В позицията се защитават интересите на България.

Думите на Столтенбертг са: България е надежден съюзник в НАТО. Това е най-меродавната оценка", каза още служебният премиер. 

"Позицията на България в подкрепата за Украйна се разработва от постоянната ни делегация в НАТО, Министерство на външните работи (МВнР) и Министерство на отбраната (МО).

Помощта ни се предоставя без да нарушим защитата на България", допълни Димитър Главчев.

В крайна сметка, по предложение на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН), заседанието бе прекъснато за 10 минути, след което ще бъде засекретено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!