Вчера входирахме документите за референдум за президентска република, защото през последните две години виждаме система, тотално неработеща по начина, по който функционира сега - парламентарна република.

При положително развитие за президентска република ще бъде много по-ясно кой носи политическа отговорност. Президентът ще назначава министър-председателя. Обществото вече е узряло за идеята.

Това каза Филип Станев от "Има такъв народ" в ефира на Нова нюз.

По думите му такава система би дала властта на президента, а правителство и парламент ще съществуват, но с други функции.

"Нека стигнем до конституиране на Велико Народно събрание и тогава в прерогативите му ще бъде да изработи конкретните правила. Основната функция на служебен кабинет е да проведе следващите избори, това, че се налагаше заради кризите, да вземат мерки, не е по Конституция. Те изпълняваха функцията на редовен кабинет, защото не можем да живеем в икономическо безвремие", заяви той.

Според него парламентът запазва своята тежест, но без да излъчи мнозинство за кабинет.

"Той ще законотвори. Изпаднали сме в безвремие и нефункциониране на държавата. БНБ стои със стария си директор, съставът на КС не е пълен. Всички анализатори казват, че референдумът е опасно нещо, напротив, това е свещено право на демокрацията.

Ние не правим нищо, което да влиза в конфликт с Конституцията. Подписката стартира от днес, имаме 90 дни да съберем 400 000 подписа. Това е много висок праг за нашата страна, но не е неизпълнимо", обясни Станев.

Той определи песента за Лена Бориславова като политическа сатира, а като признак на демокрацията определи правото на шега. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук