Цялата субсидия на БАН за една година е толкова, колкото ще платим за боклука да ходи до Силистра. Това каза министърът на образованието Даниел Вълчев при откриването на новата учебна година в Софийския университет.
Още през следващата година разходите за научни изследвания и тези за висше образование рязко трябва да се увеличат, като залагаме ръст от 20-25 на сто, обясни просветният министър. 
Според него това увеличение за следващата година за научни изследвания означава около 70-75 милиона лева допълнително. Има силна политическа подкрепа за това в правителството Фонд "Научни изследвания" догодина да надхвърли 100 милиона лева при бюджет за т.г. от 60 милиона лева, посочи Вълчев. За съжаление, традиционно у нас средствата за наука не надвишават 0,4 на сто от БВП, каза министърът. Ако постепенно увеличаваме средствата за държавно финансиране, без да оставяме настрана частното финансиране, т.е. реалистично е до 2010 г. да имаме 0,7 на сто от БВП за научни изследвания, а до 2013 г. - 1 процент от БВП, каза още министърът. /БЛИЦ