Това, което става у нас миналата седмица, не е цирк. Да не обиждаме цирковото изкуство. Това заяви журналистът Петко Георгиев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Има определен опит сблъсъкът, решаващ за България, да се представи като цирк. Вадят се извън контекста елементарни неща от сблъсъка, преувеличават се и върху тях се фокусира общественото внимание. Това, което стана тази седмица, е ключов обрат в този диалог", каза той.

И добави: "Решението на Конституционния съд сочи, че мнозинството на ВСС и главния прокурор или не разбират конституцията, или я тълкуват така, както им е изгодно. Не знам за България кое е по-лошо. Да не разбират не вярвам".

"От това ниво, до което стигнаха действията по реформата на съдебния съвет след решението на конституци съд, път назад за главния прокурор и този ВСС няма. Всеки трябва да си отговори на въпроса искаме ли да ни управляват хора, избирани от нас като парламент, НС или искаме над всички тях да стои орган и един главен прокурор, който няма никакъв демократичен мандат", уточни журналистът.

А публицистът Иван Стамболов-Сула описа случващото се последната седмица като "неблагоприличие, висящо във въздуха и омайващо с отровните ни изпарения".

"Преди няколко години ни омръзна и искахме да изчегъртаме последните ни избраници. Ние кого искаме да изчегъртаме? Системата, която сме избрали, се нарича многопартийна парламентарна демокрация с разделение на властите", каза той.

"Тази система ли искаме да изчегъртаме? На нейн фон миналата седмица видяхме опити една от тези независими власти да изчегъртат друга от този плуларизъм и разделение на властите. Опитват се да направят нещо нередно и с течение на времето му се търси оправдание", каза още Сула.

Той изтъкна, че всъщност ни управлява правителство, което ние не избираме.