От трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС влязоха в сблъсък за участието на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси.

Вчера той стана неин член с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и с решаващото неучастие на "Възраждане" в гласуването. От трибуната на парламента Христо Иванов призова да се реконструира комисията по конституционни въпроси. От ДПС обаче не са съгласни с това.

"ДПС има най-правилната визия, защото е първа. Няма да има никакви смени, който каквото иска да говори. Нашето решение е да дадем път на специалисти, които си разбират от работатат, а facebook е едно свободно пространство", категоричен е Йордан Цонев от ДПС.  

По думите му това е едно леке, ама не е на дреха, а на целия народ и трябва да се изчисти и това ще стане само чрез съдебната реформа.

"Отнасям се с уважение към правото на всяка ПГ да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим изключително внимателно. Трябва да направим усилия форматът и съставът и да не предизвикват разделение. Опитваме се да направим базата да живеем всички заедно. Не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не и да рискуваме целият процес да е фокусиран върху един или двама души", заяви Христо Иванов.

И приза, че макар да е искал да "сложи името си" в комисията, не бил, защото го е "страх, че ще си сложа името в нейния провал" и затова не се опитал да влезе. 

А оценката му за избора на Пеевски бе: "не стана добре".

"Една ПГ показа, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича, че с нейното неучастие стана този избор. От ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този НС - а ла карт, шведска маса. Мисля, че трябва да си дадем сметка, че този процес е крехък и трябва да подхождаме внимателно", продължи той.

Йордан Цонев обаче припомни, че до тук се е стигнало след като е имало нарушение на конституцията, а нарушители искали промяната й. "Чудесно, всеки има право на прогрес и развитие. Имате това право вие и вашата ПГ.

Да видим как стигнахме до тук все пак да има базов консенсус за тая промяна. От 2020 г. искате смяната на главния прокурор, ние от години говорим, че смяната му не е съдебна реформа, а е "стани да седна". Вие го интерпретирахте като ДПС защитава този главния прокурор", контрира обаче Цонев.

И изтъкна, че ДПС са направили анализ на фигурата на главния прокурор за последните 33 г. Освен ДПС никой не казал, че в този и вид фигура създава политически турбуленции.

"Сега признавате, че нашият проект е разглеждан от вашите специалисти и бил нелош, а бе пуснат в кошчето преди", ядоса се той. "Знаете ли кой е в разработката на този проект - г-н Пеевски е! И ще бъде той в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти и изработи този проект, който вашите спец харесват.

Реформата ще бъде направена в този парламент с участието на ДПС и господин Пеевски. И не е инат. Няма какво да перем. И ако не сте лицемерни ще я направим така. А който иска да се подвизава във фейсбук и да пише каквото иска. Прегръдката с вас нашия електорат не я харесва. Но България има нужда от тази реформа", категоричен бе Цонев.

Според него ДПС има най-правилната визия, тъй като е най-първа. "Никой от вас няма доказателство, че е искал да променя конституцията, защото няма такъв проект. Успокойте топката и дайте да вървим напред.

Никакви смени няма да има, няма да се поддадем на отношения отвън. Реформата ще бъде направена по този начин, по който всички решим, но всяка група решава кой от нея ще участва. Нашето разбиране е дадем път на хора, които разбират от темата", отсече Цонев, давайки заявка, че няма да отстъпят и Пеевски остава в комисията..

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук