България и Европейският съюз трябва да се придържат към добри отношения и сближаване с Русия. Това обяви бившият главен секретар на МВР и национален координатор на „Атака” Светлозар Лазаров в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. Като бивш отговорник за сектор енергетика в МВР той коменетира и бъдещото на енергийните проекти в страната.

"Когато говорим за енергетика, трябва да говорим за геополитика и стратегически решения. Ние извършихме национално предателство със спирането на АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Четете още: Цветанов коментира случая "Скрипал", разкри ще гоним ли наистина руснаци от страната!  

Така лишихме нашите политики от технологии, от приходи заради елегантната си политика. А сега говорим за "Турски поток" и Турция е най-облагодетелстваната страна, а ние си говорим дали ще има отклонение от Турция към България.

Не съм евроскептик, но при настоящото управление и тези политики, които се реализират в момента, не виждам позитивно решение за енергийната сигурност и т.н”, обяви Лазаров.

Той се изрази скептично по отношение на предстоящата среща между европейските лидери, българският премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган, която ще се проведе във Варна.

"Не мога да имам никакви очаквания към срещата с Ердоган. Защото, като посети Гърция, той директно постави въпроса за границите с Гърция. И какво прави в момента в Егейско море?. Директно пречи на Кипър да добива газ, при това от италианска компания.

Истината е, че Европа е зависима от Турция заради мигрантите, а в същото време са упражнява да хули Русия. А всъщност Турция слуша единствено Русия и САЩ. Какви политики ще предложим ние по отношение на Турция на тази среща”, попита риторично Лазаров.

Четете още: След твърдението на Си Ен Ен и "Таймс" Димо Гяуров каза какво да очаква България заради конфликта между Европа и Русия 

И в тази връзка координаторът на "Атака" призова за по-добри отношения с Русия.

"Гледайки душевните терзания на Ердоган по отношения на границите, не само на България, а  на други съседни страни и дори Западните Балкани, единственият фактор, който може да гарантира стабилност – това е Путин и Русия, на базата на православието. За да сме спокойни по отношение на Ердоган, за душевните му терзания, смятам, че трябва да имаме добри отношения с Русия", обяви Светлозар Лазаров.

"Направи ми добро впечатление, че премиерът проявява мъдрост, стабилност и баланс. Надявам се да издържи", допълни той.

По отношения на убийството на Скрипал и скандала между Великобритания и Русия бившият генерален секретар на МВР обяви, че не вижда доказателства, заради което не си обяснява позицията на Лондон.

"Със сигурност отново потърпевш ще е ЕС. Аз винаги подчертавам, че политиката трябва да е сближаване с Русия. А всичко това, което се случва, групира все повече Русия с Китай", допълни атакистът.

Той говори и по темата за предстоящите догодина европейски избори, за които все още не е ясно дали Обединени патриоти ще се явят като коалиция, или пък поотделно.

"Волен Сидеров не веднъж е казвал, че коалицията трябва да остане и да се явим заедно. А личното ми е мнение, че този блок трябва да бъде разширен. С други подобни патриотични и консервативни движения. Това е решението и в Европа", заключи Лазаров.