„Позицията на БСП я имахме и в началото на конфликта. Считаме, че България не трябва да взима страна в този военен конфликт, където воюват два братски, славянски народа. Хората, чиито бащи и дядовци са воювали за свободата на България, днес се бият помежду си.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на bTV.

По думите му няма как да оправдаем целите, а именно прекратяване на войната или намаляване на напрежението, когато изпращаме оръжие. „Когато изпращаме оръжие то трябва да стреля, да стреля по хора. Това в никакъв случай не е мярка, която ще намали и деескалира конфликта“, категоричен е социалистът.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни, че ще се запознаят с проекта на “Демократична България“, но също така припомни, че парламентът се произнесе само преди 3 седмици за това дали България трябва да праща военна помощ и 180 народни представители гласуваха против.

„Надявам се ситуацията да се развива в посока прекратяване на този конфликт, а не към неговата ескалация“, заяви Свиленски като добави, че с действията, които ни се предлагат, по-скоро се върви към ескалация на напрежението.

„БСП няма да подкрепи такива мерки“, категоричен бе социалистът като допълни: „Не мисля, че ще се стигне до внасяне на такава декларация в парламента, тъй като всички народни представители си дават сметка в каква ситуация ще се въвлече България, ако това нещо се случи“, заяви Георги Свиленски, като изрази надежда за проява на отговорност и мъдрост.