БСП се държеше най-отговорно и достойно през последните 2-3 седмици. Ние гледахме да не влизаме в скандали. Искахме и направихме всичко възможно да има редовно правителство, искахме да има съдебна реформа и отстраняване на Гешев. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски. 

Вчера всички знаеха, че имаме Национален съвет и все пак решиха да гледат Закона за НСО, за да се стигне до скандалите. "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) имитират искане за промяна и са политически лицемери. Днес ни обвиняват, че сме провалили заседанието на правна комисия.

Това заседание беше свикано извънредно вчера вечерта. Единият колега, който не отиде днес на заседанието на комисията, е на погребение, а другият има телевизионно участие. Да са си събрали кворум. 

"Със срещите ни през изминалата седмица не сме си правили политически пиар. Ние искаме всичко да се случва пред камерите и пред хората, за да знаят хората на каква цена правим нашите предложения. Ние искаме всичко да е сложено на масата.

Първият мандат ДБ категорично заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ИТН. Ние казахме, че няма да подкрепим кабинет, докато не се смени онзи министър, който взриви обществото с едно телевизионно интервю. Тези партии не искат промяна и работят за запазване на статуквото", категоричен бе Свиленски. 

"Връщаме мандата на 7 септември. Няма какво да го правим при това държание на останалите партии. Не поставяме в неудобно положение президента. Другата седмица ще се приеме актуализацията на бюджета и президентът може да разпусне Народното събрание. Ние не искаме да държим мандата и да стават само скандали. Ние сме за избори 2 в 1.

През 2015 година имаше местни и президентски избори заедно. Това не противоречи на духа на българската демокрация. Президентът може би вижда така нещата, но изборите не трябва да са удобни на него или на някоя партия, а на гражданите. Няма защо да караме хората да ходят гласуват три недели поред", обяви още той. 

"Самият премиер Янев потвърди факта, че двама служебни министри ще правят нов политически проект. Това не ни ядосва и не ревнуваме, но очакваме отговор от Румен Радев ще подкрепи ли този проект и ще застане ли зад него.

Научаваме, че се обикалят и наши структури, като се призовават наши членове да участват в тази нова партия. Ще повторя, че искаме отговор от президента какво му е отношението към този проект и ще го подкрепи ли", попита за финал Свиленски.