Договорът за концесия на летище "София" беше подписан юни м.г. Бяхме свидетели на много опити от страна на БСП през тези години да компрометира процедурата, да я спре с различни атаки. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ министърът на транспорта Росен Желязков.

Пресконференцията е по повод твърденията на социалистите във връзка със столичния аеропорт. По-рано днес народният представител от БСП Румен Гечев заяви, че ГЕРБ искат да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се преместят за последните 10 години на договора.

"Тоест 10 години българският бюджет ще пием студена вода, след като джипката раздаде 550 млн. лв. без ДДС", уточни Гечев. 

По думите му, правителството е искало да сключи договор с концесионер, който ще плати веднага тези 550 милиона без ДДС, за да ги усвои преди изборите без да го интересува какво ще стане с инвестициите. 

"Днес ние видяхме новата коалиция между Демократична България и БСП в координирана акция като партизански набег. Двете партии с едни и същи тези атакуваха с три "Н" - некомпетентност, неграмотност и несъстоятелност, българската държава и годишните концесионни задължения", отбеляза на свой ред Росен Желязков. 

"660 млн. с ДДС са първоначалните инвестиции.

Тези плащания гарантират, че летище "София" ще бъде финансирано с близо 2 млрд. Само първоначалното концесионно плащане ще плати авансово за 35 години напред два пъти по-голям размер. Има само полза за българската държава", категоричен бе той. 

"През тези години бяхме свидетели на много опити на БСП да компрометират процедурата и да я спрат с различни по формулата си атаки. От миналата година досега тече т.нар. „преходен период“, в рамките на който трябва да се изпълнят предварителни условия, които са ангажимент на двете страни – българската държава и концесионерът, за да започне ефективната дата.

Това означава концесионерът да замести досегашния летищен оператор“, обясни министър Желязков. 

"Ако този договор не бъде сключен, летището, което вече е на загуба, ще трябва да бъде дофинансирано. 

Основната причина да бъде одобрен този концесионер е обещанието, че няма да има увеличение на летищните такси. Тази сделка се финансира и се наблюдава от държавни и европейски банки, които няма как да участват в някакви непрозрачни сделки. Европейската комисия също се е произнесла по темата и е обявила, че няма държавно финансиране", категоричен бе Желязков.

"2019 г. българската държава погаси задълженията за БДЖ. Тези пари ще влязат в бюджета тази година и ще служат за извършването на всички разходи по бюджета за текущата година.

Задавам аз въпроса на нашите некомпетентни критици - ако тези средства не влязат в бюджета, с какво ще бъдат заместени? Може би следващото коалиционно правителство начело с БСП ще прибегне към теглене на дълг?", попита той.

"Не искаме да подаряваме нищо никому. В момента по-големия риск сме възложили на концесионера", подчерта Желязков.  

И добави, че българската държава трябва да се възползва от позитивите на концесионния договор.

"Аз се чудя защо двете партии не дадоха днес обща пресконференция. С техните твърдения те показват, че са дълбоко провинциални политици и изобщо не им пука за чуждестранните инвестиции, както и за просперитета на българската държава и народ", завърши Росен Желязков.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ