България участва в операцията на ЕС срещу хутите. Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев.

"Ако слушахте новините сутринта - ЕС е взел решение вече с външните министри за операция в този регион. Така че - България участва", каза министърът. 

Той призна, че по темата е имало липса на комуникация с МВнР, като посочи, че е имало размиване в позициите им. 

Припомняме, че във вторник държавите членки на Европейския съюз дадоха първоначалната си подкрепа за военноморска мисия за защита на кораби от нападения на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след нападенията в Червено море от страна на хутите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

„България има много сериозен интерес, тъй като знаем че капитанът и заместник-капитанът в "Галакси Лийдър“, са българи. Знаем, че българският кораб „Руен“ със седем моряци на борда е в плен на сомалийските пирати“, каза Тагарев.

Според него не можем да стоим и просто да чакаме събитията да се развият по благоприятен начин. Той посочи, че включването на такива операции ни дава по-добри възможности да търсим решения в интерес на българските граждани.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук