Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия, каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод информацията, че Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара.

Това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект, каза министърът.

Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, да има яснота ще искаме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и само тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект, обясни Тагарев. 

Мегапроект за 1,5 милиарда долара, ето какво САЩ продават на България!

"Процедурата е стартирала през май. Тогава е изпратено запитване до САЩ с конкретни изисквания и параметри. От американска страна потенциалната продажбата е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна предстои да стигне до Конгреса, защото само той може да даде окончателното одобрение за сделката.”

На 1 септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук