Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ, съобщи БНР.

"Това ще е стрес тест за нашата система", казаха от ТЕРЕМ за БНР. Печалбите на дружеството са предимно от гражданска продукция, няма нито лев, спечелен от износ на специална продукция, оплакаха се от компанията.

Какво ще се случи с военния завод?

В средата на септември принципалът на ТЕРЕМ, министър Тагарев, назначи за нов изпълнителен директор Калин Димитров и Димитър Стойчев за шеф на съвета на директорите. Но не промени броя на участващите в Съвета и затова съставът му се увеличи от 5 на 7 души. На последното заседание обаче председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев определи рокадите като "учудващи" и подчерта, че заплатите на членовете на съвета на директорите са по 15-16 000 лева на месец.

Военният министър Тодор Тагарев обясни какво целят промените във военния завод. "За двамата са пуснати конкурси, през които те трябва да минат, за да продължат да бъдат членове на борда. На останалите 5 съм връчил нещо като предизвестия. Има определени нередности. Те трябва да отговорят, след което ще обсъдим и ще преценя дали и кой може да остане в борда", поясни военният министър.

Кой е новият директор на ТЕРЕМ?

Първоначално министърът на отбраната беше критикувал работата на военните заводи и то във време, в което би трябвало да има много поръчки за продукцията заради войната в Украйна. За рокадите директорът на ТЕРЕМ каза: "Министър Тагарев като принципал е в пълното си право да прави каквото прецени за съвета на директорите.

Има проверки, които текат, той ще си направи изводите… При правилна организация, правилно изградена система хората не влияят на нейната работа. Това ще е стрес тест за нашата система".

Стойността на гражданската продукция е малко над 23 милиона лева. Специална продукция е на стойност около 8,278 милиона лева. Нито лев обаче не е бил спечелен от износ.

От ТЕРЕМ отчитат, че това е намаление в цялостния обем на производството - от 37 на 26 процента. От ТЕРЕМ очакват "все по-трудно преодоляващи се затруднения в бизнеса" заради неблагоприятната бизнес среда в световен план и обвързаността с Русия за доставки на резервни части. От лятото на миналата година ТЕРЕМ и други 14 български дружества са в списъка със санкции, наложени от Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук