Заради войната в Украйна военните складовете и базите за съхранение на оръжие и боеприпаси са с повишена физическа защита. Стартирани са проекти за изграждането на системи за пожари и наблюдение. Това посочва министърът на отбраната Тодор Таграрев в писмен отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Тагарев е разпоредил по-строгите мерки в публичните дружества "Снабдяване и търговия", "МОБА", "Интендантско обслужване", "ТЕРЕМ" и дъщерните му дружества още в средата на годината. Това се е случило след взривовете в склада за боеприпаси на частната фирма "ЕМКО" край Карнобат. Тогава и правителството препоръча затягане на мерките.

Затегнат е контролът при работа с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, достъпът и охраната на територията и съоръженията на дружествата. За да се предотвратят „производствени аварии и инциденти“, пише министърът и цитира своя заповед, която обаче не е била публично оповестявана в специалния раздел на ведомството.

"Няма данни за атентати или опити за атентати срещу „ТЕРЕМ“ или дъщерни дружества", уточнява още Тагарев в отговора си до депутата от Ивайло Мирчев, който в питането си настоява за позицията на министерството дали трябва да има прокурорска проверка и дали ДАНС е имала данни относно "атентатите, извършвани в български военни заводи".

Мирчев не уточнява за какви атентати и в кои заводи става въпрос. През 2021 г. година прокуратурата каза, че 4 от взривовете между 2011 и 2020 година във военни заводи – ЕМКО, два склада на ВМЗ „Сопот" и „Арсенал“ - имат връзка с руското военно разузнаване (ГРУ).

В отговора си до Ивайло Мирчев министър Тагарев посочва, че приветства "комплексен подход за оценка на сигурността на българските фирми от отбранителната промишленост". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук