В България има много хора, които са загрижени за сигурността на Русия. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод критиките на секретаря на президента по сигурността Димитър Стоянов за предоставянето на изправни ракети на Украйна.

Аз мисля, че ние трябва преди всичко да бъдем загрижени за нашата собствена сигурност. Като помагаме на Украйна, отчасти ние гарантираме нашата собствена сигурност.

В конкретния случай помагаме на Украйна да се защити от убийства на цивилни граждани и разрушаване на цивилна инфраструктура от Русия, която непрекъснато използва дронове, балистични и крилати ракети, всичко, с което разполага, за да атакува и да убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем на Украйна, това си струва, заяви Тагарев.

Попитан мислим за заместваща платформа на съветските ракети, военният министър коментира:

"Да, има такива проекти, но те са доста скъпи и при прегледа на програмата за инвестиции ще видим как ще ги разположим във времето. Потребностите наистина са много големи, а средствата, въпреки значителното им увеличение, не стигат за рязка модернизация, която да компенсира 30-годишно неглижиране на отбраната".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук