"Г-н Радев също не е участвал в бойни действия. Водил е подготовка, както води всеки един военнослужещ в българската армия, така че и на него не му се е налагало да излага живота си на риск от военни действия". 

Това заяви бившия военен министър проф. Тодор Тагарев в "Още от деня" по БНТ във връзка с твърдението на президента Румен Радев, че политици и демагози излагат на риск живота на другите, без да са рискували своя.

Според него Украйна е много сериозен създател и конструктор на авиационна техника и двигатели.

"Най-добрите в бившата СССР, част от тези заводи може би всички вече бяха унищожени, така че ако се намери начин техни екипи конструкторски, заедно можем и с някаква част от оборудването да бъдат прехвърлени у нас", каза още той.

Според него това би бил добър вариант да бъдат произвеждани резервни части за авиационна техника:

"За друга техника тежка не мога да си представя да идват, но за зенитно-ракетни комплекси също е възможно да се направи това нещо, стига да имаме ноу-хау, което трябва да дойде с украински специалисти", каза бившият военен министър.

Колкото до това дали при нас рискът да дадем военна помощ е най-голям, Тагарев каза:

"За Естония рискът е много по-голям, но президентът на Естония декларира същата теза, която чухме от външния министър на Великобритания, че тази война трябва да завърши с пълно освобождаване на територията на Украйна в международно признатите й граници. А ние какво правим и твърдим някакви тези, че било въвличане във война, ако дадем помощ.

Напълно несъстоятелни тези, които ни пречат да дискутираме съществените въпроси, а те са - допустимо ли арогантното поведение на руския посланик тук, допустимо ли е тотемите на окупационната Съветска армия все още да стоят в центъра на София, на Бунарджика в Пловдив и във всеки друг град в България.

Какво става с руската собственост у нас, ние не дискутираме тези важни въпроси, защото сме блокирани от защитници на руските интереси на темата да даваме ли или не военна помощ на Укарйна", каза Тагарев.

Според него България е един от лидерите в света в производството на малко и леко стрелково въоръжение, на боеприпаси, но което е по-важно на боеприпаси за оръдия, за гаубици, на снаряди за ракетни системи за залпов огън и т.н.

"И ние можем да предоставим такава помощ на Украйна, което ще е неоценима помощ точно в този момент на масирани военни действия от юг и изток срещу нейната територия", каза още Тагарев.