„Дали въобще се налагат каквито и да е промени в българската Конституция. В последните месеци се създава впечатлението, че българската Конституция има някакви много ясно видими недъзи и стига да не й пречат "лошите", ще премахне тези недъзи и с ускорени темпове ще тръгне към светлото бъдеще. Дебатът за Конституционни промени е политически”.

Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш образователен министър Даниел Вълчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Според него и сега, както и преди години с предложените промени в Конституцията се цели отклоняване на вниманието. „В момента има една коалиция между две, ако приемем – между три партии, които ясно показваха преди изборите, че няма да управляват заедно. Това неудобство трябва да бъде компенсирано с голяма идея, която да каже, че са се събрали в името на нещо. Идеите, които се развиват по същество, в тях няма нищо ново. Всички са стари, може би си изключение на тази за служебните кабинети”, обясни Вълчев.

„Каквито и мнозинства да има, не е това разковничето за подобряване работата на съдебната система. Това не бива да е оправдание да не се приемат други промени, които на мен ми се струват по-важни. С промени в Закона за съдебната власт може да се забрани на членовете на колегиите и на ВСС като цяло да правят кадрови предложения", каза той. Според него предложенията може да се правят от министъра на правосъдието. 

Вълчев подкрепя намаляването на мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.  

За действията на президента той каза, че винаги е имало критика към държавния глава. „Недоволство от работата на президента винаги е имало. Според мен е правилно той да прави това, което мисли , защото там е ясно кой носи отговорност”, каза Вълчев.

"Никой не иска в момента да има нови избори. Обящството никой не го пита. Поне за национаклния празник можеше да има допитване на обществото. Ето, искат да сменят националния празник, можеше да има едно питане. Ние не питаме", каза той.

"Хората никой не ни пита. Подтекстът е, че като единият престане да бъде официалният празник, оттам нататък вече ще бъде премахнат въобще като празник. Искате ли да се хванем на бас. Със сигурност това ще се случи", каза Вълчев.

"Ако минат тези промени, това е идеята. Не мога да кажа за колко време ще стане обаче", добави той.

Любо Огнянов моментално прегърна идеята и веднага пожела двамата наистина да хванат бас. Залогът бе решен да бъде една бутилка, без да се уточнява какво точно.

"Ако мине промяната с празника, следващата стъпка даже в по-кратък период ще бъде направен опит за това, което казвам. Слагаме рамка от 5 години", обясни условието на баса Вълчев и двамата си стиснаха ръцете.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук