Кристалина Георгиева - “Човекът” на Джордж Сорос в Европейската комисия - се е наела да запази за олигархичния кръг “Капитал” позицията на българския еврокомисар. В навечерието на първия тур на президентските избори у нас – финансово и редакционно зависимите издания на либералните “соросоиди” промотираха с няколко, писани под индиго, публикации довереницата на Кристалина Георгиева – банкерката Илияна Цанова за неин наследник на поста в Брюксел.   
Подобно на Георгиева, Цанова също е възпитаничка на Икономическия университет в София. А след това учи и във Вашингтон със стипендия, която й е отпусната след препоръка от наместниците на Джордж Сорос у нас в Институт “Отворено общество”. Илияна Цанова е тясно обвързана с олигарха Иво Прокопиев, като именно на тази близост се дължи двукратното й назначаването за вицепремиер по европейските фондове и в двете служебни правителства на олигархичния кръг “Капитал” – през 2013 и 2014 година.
 
Благодарение на менторката си Кристалина Георгиева, преди година Цанова бе инсталирана като заместник-управляващ Европейския Фонд за стратегически инвестиции, популярен още като Планът “Юнкер”, на името на настоящия председател на ЕК Жан Клод Юнкер. За да заеме позицията на еврокомисар, Цанова трябва да мине през изслушване в Европейския парламент, но преди това трябва да бъде номинирана от националните власти, т.е. от правителство. Заради това, вече над две седмици Кристалина Георгиева и Иво Прокопиев, по-малко видимо и далеч повече задкулисно, притискат ключови министри, които трябвало да убедят премиера Бойко Борисов в “качествата” на Цанова.
 
Вече е ясно, че заради грандиозния провал на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН, последвано от принудителното й оттегляне от Европейската комисия, България ще загуби позицията на вицепрезидент и може да се надява на далеч по-незначителен ресор до края на мандата на Комисията “Юнкер”.

Въпреки това, поставянето на “правилния” човек е от стратегическо значение за кукловодите на Георгиева отвъд Атлантика, както и за послушниците на Сорос у нас. Смята се, че срещу получаването на синекурната длъжност в Световната банка, Георгиева е поела и ангажимент към попечителя си - да остави “достоен” наследник за български еврокомисар, който да гарантира запазване на тежестта на лобито на Джордж Сорос по “високите етажи” на “Барлемон” - сградата, в която е седалището на ЕК в Брюксел.

Ключов интерес от номинирането на Цанова има и олигархът Прокопиев, който се надява, че така ще има достъп до неограничена информация от Брюксел, както и до “евтини” европейски пари под формата на кредитни линии. Наред с това, чрез българския еврокомисар Прокопиев се надява да подрива доверието във всяко българско правителство, което не се съгласява да се поддава на лобисткия натиск на олигарха и неговите кукловоди.

Преди три години БЛИЦ пръв разкри скандален мейл на олигарха до жена му Галя Прокопиева и още петима шефове в медийните бухалки “Капитал” и “Дневник”, от който стана кристално ясно, че Кристалина Георгиева не е имала нищо против кабинетът й в Брюксел да се ползва за проводник на лобистките интереси на кръга “Капитал”, както и за своеобразно бюро за доноси срещу собствената й държава.
 
Промотирането на Цанова, всъщност, се явява резервен план. Георгиева подаде оставка преди три седмици, нещо, което бе повече от изненадващо на фона на обяснението, че новата й “работа” в Световната банка ще стартира едва след три месеца. Освен, ако с оставката си, Георгиева и Прокопиев не са искали да форсират премиера Борисов, който да се съгласи и да номинира президента на олигархичния кръг “Капитал” Росен Плевнелиев за следващ български еврокомисар. Публичният и категоричен отказ на Борисов обаче принуди тандема Георгиева-Прокопиев да сменят в движение кандидата си и така на преден план излезе друг “капиталец” – Илияна Цанова.
 
Нещо повече, Георгиева и Прокопиев вече са дали сигнали, че ако правителството реши и номинира друг кандидат за еврокомисар, то те ще търсят начин за неговото дискредитиране и евентуално за негова последваща смяна. Тандемът “Сорос”, както вече наричат заговорниците Георгиева и Прокопиев, силно се надявал, че ако се стигне до подаване на оставката на правителството на Борисов, техният президент ще назначи кабинет, който ще има възможността да номинира за еврокомисар един от двамата кандидата на олигархичния кръг “Капитал” – самият Росен Плевнелиев или Илияна Цанова.

По подобен начин през 2013 г. служебният премиер Марин Райков, който дотогава бе посланик на България в Париж, сам се номинира за нов посланически мандат, този път в Рим, а Плевнелиев тихомълком подписа указа за неговото назначаване. 
 
Шансът поредният пъклен сценарий срещу интересите на България да не успее, изобщо не е малък. Мартин Селмайр - началникът на кабинета на председателя на ЕК, който е в тежък конфликт с Георгиева и една от причините за нейното детрониране от позицията на еврокомисар, вече е дал да се разбере, че не би допуснал човек на “Пепелянката” да я наследи. В тази връзка Селмайр вече поискал да му бъде изготвен шорт-лист от достойни кандидати за български еврокомисар, които да не са обвързани по никакъв начин с протежетата на Сорос в България.