Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез реализиране на проектите по подхода ЛИДЕР “Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР)  в края на настоящия програмен период по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на шестата Международна конференция „Сътрудничество-инструмент за промотиране на местното развитие“, която се провежда в Разлог.

Тя допълни, че в България по подхода са обхванати двойно повече общини и населени места  в тези общини.

„За първи път в този програмен период прилагаме многофондово финансиране за Местните инициативни групи (МИГ), които са разработили и имат одобрена стратегия с такова финансиране.

Общо 39 от одобрените 64 МИГ-ове изпълняват многофондови стратегии.  Разковничето за успеха на този подход е сътрудничеството между местната власт, жителите, предприемачите и неправителствените организации“, поясни министър Танева.

Над два пъти е увеличено финансирането на подхода- от 77 млн. евро през предишния период на 186 млн. евро през настоящия.

„Предвид успеха на България в този подход, за следващия програмен период може да се дебатира увеличаване обема на средствата, които ще се управляват чрез него.

Всичко това като възможност трябва да ни го покажат и трите SWOT-анализа, които трябва да бъдат готови до края на годината. По тях ще продължим работата по новата Обща селскостопанска политика (ОСП)“, каза още Десислава Танева.

Тя бе категорична, че е предизвикателство как да направим по-ефективно управлението на МИГ-овете чрез стратегия за многофондово финансиране.

„Най-успешната подкрепа за даден регион би била тогава, когато има симбиоза между отделни инструменти и таргети на подкрепа. Именно така ще се получи максималният ефект за една местна общност.

Трябва да отстраним всички забавяния и пречки в административната процедура, за да подобрим подхода, така че да стане лесно приложим за Местните инициативни групи.

Този модел на практика ще се мултиплицира в други европейски програми и ние ще можем да предаваме опит“, допълни още министър Танева.

Десислава Танева съобщи, че към момента има подадени над 1300 проектни предложения по подхода ЛИДЕР. Тя уточни, че броят на МИГ-овете в настоящия програмен период е двойно по-голям.

„С този подход управляваме всички ресурси за подкрепа на регионите и местните общности. Трябва да продължим в посока надграждането му“, каза в заключение министърът.