С една седмица се удължава срокът, който имат стопаните в област Пазарджик, за да заколят доброволно прасетата от личните си стопанства, каза след срещата си с кметовете на 31 села от община Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде "Фокус".

Тя обясни, че област Пазарджик е един от регионите с по-голям брой домашни свине, без мерки за биосигурност и е нормална реакцията на кметовете в тези населени места, които се сблъскват с емоцията на хората.

„Това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят. Това, за което помолиха кметовете на села е да бъде удължен срокът с една седмица, т.е хората да имат две съботи и недели, за да успеят да заколят животните“, коментира Танева.

Тя обясни, че първоначалният срок, определен от Областната епизоотична комисия е 2 август, а след удължаването, с включването на почивните дни, този срок ще бъде до 11 август включително.