Още когато стартира идеята за пръстов отпечатък при прием в болниците казах, че това е незаконно. Това противоречи на българското и на световното здравеопазване. Това каза Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването в ефира на bTV.
Около 477 000 лева бяха инвестирани за софтуер. Това, обаче което готвеха огромните приходи биха дошли от абонамента на тези четци и фирмата, която го поддържа, каза д-р Дечо Дечев, директор на болница ”Св. Иван Рилски”.

По думите му по линия на Касата са платени около 500 000 лева, по линия на 370-те болници, които са закупили тези устройства са няколко милиона, плюс поддръжката. В момента тече прокурорска проверка и трябва да изчакаме тя да приключи, подчерта той. "Всички ние платихме милиони от здравните си вноски за тази нормативна хрумка на Петър Москов.

Може да се каже, че след Москов нищо не остана, защото съдът отмени всичко. Това са едни две години, в които здравеопазването загуби", отбеляза Андреева. "Това беше една безсмислена щуротия. Съдът обяви това решение за нищожно и всички тези разходи са загубени. Сега пациентите могат да претендират за парите си". Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Андреева каза, че българското здравеопазване освен от допълнително финансиране се нуждае от преосмисляне на финансирането и контрола. "Електронното здравеопазване трябва да се въведе", категорична беше тя. Кацаров добави, че системата с идентификацията е давала дефекти.

"В понеделник и четвъртък системата блокираше, защото се струпваха повече пациенти. След това от Касата отказваше да плати за пациенти, които не са регистрирани с нея". "Това сериозно влоши приема в болниците и качеството на здравната услуга", допълни Андреева. "Имаше нужда от по-добро качество на контрол, но тази система затрудни и болниците и пациентите", каза д-р Дечев.

Има и други големи проблеми в здравеопазването, посочи д-р Кацаров. "По-голям проблем са лимитите на болниците", даде пример той. "Очаквам от новия здравен министър да реши този проблеми, да въведе електронното здравеопазване и да насочи внимание към повече грижи за децата", каза още Андреева.