"Ние сме малка държава, много е ключово да знаем къде играем. Бойко Борисов смяташе, че възможно да играе и на двата фронта и го правеше. Смятаха го за глупав и не забелязваха, че той ги води за носа" заяви лидерът на „Движение 21”  Татяна Дончева по БНТ, по повод изострянето отношенията на великите сили и къде се намира България между тях.

"Сега колкото са по-ожесточени отношенията, толкова повече двете велики сили ще ни натискат да се скараме с другата. Имаше един период от време, в което ние бяхме сива територия, но и едните и другите искат да ни броят за 100 процента тяхни. По времето, когато станахме членове на ЕС и НАТО, но руснаците не спряха да говорят, че ние трябва да ги напуснем.

Когато нещата се затегнаха, положението стана неспасяемо. Защото ако България може да бъде преглътната, Украйна - не може. От позицията на времето можем да кажем, че цар Борис е направил всичко възможно да не вкара страната във втората световна война, дори е платил с живота си, и пак не е успял", заяви Дончева.

Петков хвърли бомба за голяма руска агентурна диаспора в България ВИДЕО

"Българските служби до 2005,6-та година, успяха да издържат теста да бъдат признати за надежден партньор от Запада. След идването на Борисов, бяха освободени няколостотин души от ДАНС, и след това ДАНС никога не стъпи на крака. Сега такива кадри се подготвят от "Библиотекарския университет", и това все някога ще гръмне като балон. 

Имитираме някакви процеси, но дадохме на чужденците да разследват. За българското държавно ръководство службите за съвършено безполезни. Затова беше безумна смешка появата на Кирил Петков с трите грации на срещата с Ердоган и шефа на турските служби. Нали разбирате, че само за секунда ги е погледнал, оценил ги е, и ги е сложил в джоба си" , изтъкна още тя.

"Аз оценки не давам, не съм учител", каза Дончева, по повод оценката на първите 100 дни на правителството.

"Драстичното смъкване на хората занимаващи се с държавното управление крие огромни рискове. Можем ли да се ориентираме към по-знаещи и можещи хора? Проблемът е, че на игрището няма играчи, или има играчи с много скромни възможности"

Вместо да се занимаваме с това, какви енергийни източници искат да развиват в Европа.... всяка коза за свой крак. Ние трябва да си направим собствен анализ какво трябва да направим и да го организираме", заяви юристката.