Искам напълно да опровергая всички инсинуации, че ще има режим на тока. Тези спекулации със страховете на хората го правят БСП. Не е колегиално и не е етично да се правят тези неща и да се плащат хората. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова в сутрешния блок на Нова телевизия.
Износът на ток е временно спрях. Това се прави, за да си гарантираме енергийната сигурност - всичко е под контрол, това са превантивни мерки. Подобно нещо направи и Гърция и Румъния, увери енергийният министър в оставка.

Да, действително искахме помощ от Букурещ, но ни отказаха защото и там има свръхпотребление и не могат да задоволят техните си потребности, поясни още тя.

Няма как да бъда спокойна като министър на енергетиката, но поне сме направили необходимите проверки и сме сигурни, че можем да реагираме при аварийни ситуации с тока, причинени от усложнена зимна обстановка, поясни Петкова. 

Ще проверим всички въглищни централи, които не успяха реагират адекватно по време на студовете. Ако се докажат нарушения, то санкции категорично ще има, закани се министърът в оставка.

След като консумираме по-голямо количество енергия, то е нормално да очакваме и по-големи сметки за ток, предупреди тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!