Комисията за ЧЕЗ не е "прах в очите" на хората. Смятам, че това беше едно изключително добро решение да бъде създадена такава анкетна комисия, тъй като потенциалната продажба на активите на най-голямото електроразпределително предприятие предизвика голям обществен интерес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
По думите й, именно с анкетна комисия може да се получат отговори на много от въпросите, които се поставят от българското общество. "Това, което беше поискано от изпълнителната власт, от страна на правителството, като информация, е предоставено. От Министерството на енергетиката беше поискано становище във връзка със стратегията за приватизация на ЕРП-ата. Всичко, което е налично в Министерството на енергетиката беше анализирано и съответно информацията беше предоставена”, каза Петкова пред БНТ.

Петкова бе категорична, че сделката е между два частни субекта. "Държавата няма как да контролира такъв процес. Съмненията, че правителството стои зад сделката категорично се разсеяха”, каза тя.

"Трудно ми е да кажа, че държавата някъде е сбъркала. С последните промени в закона за енергетиката бяха дадени правомощия на КЕВР, за проверка по отношение на такъв тип сделки, заяви тя. Подобна сделка трябва да бъде сключена единствено и само в интерес на българските граждани. Не мисля, че интересите на българските граждани могат да бъдат застрашени по някакъв начин. Институциите са на своето място. Убедена съм, че КЕВР ще защити интересите на българските потребители", посочи министър Петкова.