Лихвата, която тече на ден, е в размер на 324 хил. лева на ден. На всеки три дни НЕК генерира разход за лихви в размер на 1 млн. лв. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по енергетика в Народното събрание във връзка със законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задължения на НЕК, съобщава „Фокус”.
„Настоящият законопроект е свързан с едно изключително важно решение и важна тема за българския енергиен сектор, и не само. Това е законопроект, който урежда възможността за предоставяне на възмездна финансова помощ на НЕК, във връзка със задълженията, които възникнаха за компанията в резултат на Международния арбитраж в Женева, по повод проекта АЕЦ „Белене“, посочи тя и допълни, че е предвидено НЕК да не заплаща лихви и да не се изискват обезпечения.
 
„Тази помощ се получава единствено и само след получаване на нотификация от ЕК“, уточни Теменужка Петкова. „Това решение на Международния арбитраж е окончателно и следва да бъде изпълнено. Към настоящия момент сумата, която е по решението на арбитража, с начислените лихви, е в размер на 628 млн. евро“, обясни министърът.
 
„Рискуваме да се стигне до такъв момент в целия този процес, ако не изпълним задължението си по решението на Международния арбитраж, в който размерът на лихвата и на нашето задължение ще добие застрашителни размери“, заяви Теменужка Петкова.