По никакъв начин забраната за влизане на двама руски граждани в България не е повлияла на българо-руските отношения. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Тя заяви, че по време на преговорите за „Турски поток“ с руската страна темата изобщо не е засегната.
 
„Не е това предмет на работата на междуправителствената комисия“, заяви министърът. „Ние сме длъжни и защитааваме своите национални интереси“, добави тя.
 
Петкова увери, че по отношение на строителството на „Турски поток“ всичко е извършено съобразно европейските правила.
 
„Крайният срок е началото на 2020 година. Нямаме време за губене“, каза Петкова.
 
„От началото на процеса за „Турски поток досега всичко е извършено в рамките на законодателството и не виждам причина да има проблеми. Беше направена промяна в енергийната стратегия на страната и този проект е сред стратегическите”, каза министърът.
 
„От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да бъде изпълнена, ще направим всичко възможно да съкратим сроковете. Много скоро трябва да бъдат завършени първите 11 км, след това е налице съществуваща инфраструктура“, обясни още Петкова.
 
Попитана дали ще се плащат милиони левове като санкции, тя бе категорична, че няма да има санкции.
 
„Нека българските граждани да бъдат спокойни. Няма клаузи за санкции в договорите“, категорична е тя. 
 
„Не се отказваме от транзитните такси след 2030 година, направили сме икономически анализ и това, което се показва от тях е, че ще получим над това, което ще е като приход от такси“, обясни Петкова.
 
„До 250 дни трябва да бъде изграден проектът. В началото на 2020 година трябва  да сме готови. На никого нищо не се подарява, а отстояваме нашия национален интерес. Никой няма интерес да има едни празни тръби“, заяви министърът.
 
„Ще изискваме това, което се дължи по договор, разбира се. Тръбите са наши, решението е наше, трябва да реагираме адекватно и да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа“, смята тя.
 
„За „Турски поток“ даваме близо 2 млрд. лева. А ще спечелим над 9 млрд. лева. Това е в пъти повече от всеки друг вариант“, обясни още енергийният министър.
 
На въпрос дали ще се случи АЕЦ „Белене“, тя заяви, че много се надява.
 
„Надявам се да има възможност за един успешен изход от този казус. Държавата ще участва в този проект - ще имаме блокираща квота, също и като собственик на материалната база.
 
Интересът е много голям и заявките са направени за срок от 20-25 години. Северна Македония иска да купува 10% от произведения ток за целия живот на централата. По отношение на процедурата - до средата на 2020 година трябва да приключи“, обясни министър Петкова.