Бившият вицепремиер по управление на европейски средства в служебния кабинет „Донев“ Атанас Пеканов  коментира темата за Плана за възстановяване и устойчивост.

В ефира на NOVA той заяви, че най-вероятно ще загубим поне 500 млн. лв. от ПВУ, защото България се бави с реформите, за които се е подписала пред Европейската комисия.

„Успехът на България идва, когато правим не толкова лесни неща и трудни реформи. Планът за възстановяване и устойчивост е една такава програма от различни промени.

Той беше писан от много кабинети, доста труд беше хвърлен и аз съм много притеснен, защото темата остана на заден план по времето на „сглобката“, посочи Пеканов.

„Трябва да се случат тези три закона – за избора на състава на Антикорупционната комисия, Закона за личния фалит и Закона за защита на потребители, които подават сигнали за корупция“.

По времето на управлението на Атанас Пеканов е направено последното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

„През 2020 г. всички страни членки се обединиха, че ще има европейски средства, но срещу условия и реформи. Те са разписани за всяка една страна. По време на кабинета „Петков“

Планът беше приет такъв, какъвто е. Сега се движим по стъпките, които трябва. През 2022 г. няма други плащания, ние трябва да приемем тези три закони, плюс още няколко мерки“.

„Ако не ги приемем Европейската комисия ще ни накаже и ще ни вземе част от парите по второто плащане. Целият оставащ план е 10 млрд. лв., второто плащане е 1,5 млрд. лв., от които предполагам, че ще загубим поне 500 млн. лв.

Защото има още неща, които не сме свършили”, допълни Пеканов.

Атанас Пеканов обясни, че целият план е 12 млрд. лв. „От тях сме взели 2,7 млрд. лв. или 25% по време на служебния кабинет. Оттам нататък няма повече получени пари, остават две години. Ние сме на второто плащане от осем”.

По думите му Италия, Испания, Гърция и Хърватия са взели вече над 60% от сумата, която им се полага.

„Когато имаше мнозинство в парламента и Асен Василев беше финансов министър трябваше да се занимава с ПВУ, вместо с Конституцията. Проблемът трябваше да се реши тогава, сега в тези плаващи мнозинства да променяме закони, не съм сигурен как ще се получи”,

За да конкретизира в детайли Пеканов уточни, че това са средства например за метрото на София, санирането на сградите, закупуването на хеликоптери, ремонтните дейности по училищата. „Това са неща, които няма да се случат, няма да можем да ги платим”.