Депутатите от това Народно събрание, които ще бъдат избрани и в следващия парламент, ще взимат двойни заплати, показва проучване на bTV.

Причината е, че според промените в Конституцията старият парламент продължава да си работи до полагането на клетва от новите депутати, а новият на практика вече е избран. 

Така 10 дни депутатите ще взимат двойни заплати, ако са и в двата парламента.

Средно депутатската заплата е около 5600 лв. без надбавките. Сумата от две заплати прави около 11 000 лв. Най-обща сметка дава цифрата 1,5 млн. лв. - приблизително с толкова ще бъде ощетена държавата само за тези десет дни.

„Мераклии за власт винаги ще се намерят. Мислех, че ще ме питате как в последния ден на кабинета се раздават централи, милиарди се разхвърлят. Като говорех да не се дават милиони за машини и милиарди за избори ми се отговаряше, че демокрацията е безценно нещо и парите нямат значение“, заяви Бойко Борисов.

Все още няма официално становище от нито една от парламентарните групи как да се излезе от казуса, така че депутатите да не струват на хазната двойно. А цената на изборите все още не е ясна.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук