Напук на Бойко Борисов, лидер на най-голямата партия у нас, повечето депутати в настоящия парламент признават, че не си падат по суеверията. Повечето са вярващи и се кръстят при важно събитие, но не вярват в звезди и нумерологии. Което не им пречи да си имат навици.

Иван Ченчев от БСП е сред малкото, които си признаха пред „Марица“, че спазват определени ритуали.

„Ако ги издам обаче, може би няма да са вече актуални

Но определено правя всеки ден някои неща по точно определен начин. Бръсненето не е сред тях - побърза да уточни той. - Там просто използвам машинка, защото от казармата мразя ножчетата, с които ни караха да сме уставни и ни проверяваха с памук.“

Пловдивчанинът Манол Пейков вече няма суеверия, иначе като дете вярвал в разни ритуали. „Например въртяхме се в кръг, когато стъпим в шахта. Но ако ме питате дали сега съм като Надал да си дърпам ушите и гащите - не, не съм“, спомни си издателят от ДБ.

В ученическите години са останали суеверията на Константина Петрова, красавицата на „Възраждане“. „Тогава тренирах хандбал 2-3 години и обличах точно определена тениска. После бях и мажоретка. Но от онези години остана само любовта съм спорта, хубаво е всички млади да тренират нещо за здраве. Иначе не се интересувам от звезди или нумерология.  Дори смятам, че някои хора прекаляват с това, направо ги поглъща и става опасно“, категорична беше дамата от Добрич.

Както винаги, интересно мнение даде Любен Дилов-син:

„В нашето семейство на почит е научната фантастика, тоест астрономията, а не астрологията - сподели писателят, сценарист и издател. - И да е имало някакво влияние на звездите, то отдавна не е фактор, защото е имало голямо пренареждане около 3000 години преди Христа.“

Колегата му от ГЕРБ Красимир Вълчев, бивш образователен министър, също не си пада суеверен. „Просто като се върна от някакво пътуване, имам навик да се прекръстя у дома“, уточни депутатът.

Друг член на групата на ГЕРБ-СДС - Петър Николов, смята, че всеки човек всъщност търси Божа частица, имайки определено суеверие. Иначе преподавателят в НБУ е вярващ и няма определени ритуали. „Може  би върша някои неща по точно определен начин, но е несъзнателно“, отсече Николов, който е съученик с Ицо Хазарта.

„Аз съм инженер човек, няма как да имам суеверия“, отсече бойната врачанка Деница Симеонова от „Промяната“, станала неволно кръстница на Кирил Петков с израза: „За нас е просто Киро“.

На подобно мнение беше и колегата й Искрен Абаджиев, който сега ще се бори за кмет на Ловеч.

„Вярвам в данни и цифри. Не в планети и звезди. Дори намирам за нездраво човек да се вманиачава в подобни суеверия“, категоричен беше един от авторите на пенсионните реформи.

Бившият футболен съдия Стефан Апостолов също не си пада по звездите. „Като бях действащ рефер, нормално, кръстех се преди първия сигнал, за да ми мине мачът без грижи“, призна си депутатът от Симитли, който винаги обира рекорден брой преференции в ГЕРБ. 

Леки футболни суеверия има депутатът Красен Кръстев, лидер на ГЕРБ в цяла Северозападна България. По-точно, той няма нерви да гледа по телевизията любимия си "Левски". Икономистът е на стадиона, когато има възможност, иначе избягва да вдига кръвното пред екрана.

Друг много запален левскар е заместник-председателят на парламента проф. Андрей Чорбанов. „Специално за футбола отдавна нямам суеверия, защото съм гледал и победи, и загуби, независимо в кой сектор съм бил, какви дрехи съм носил - сподели депутатът на Слави. - Но определено обичам сутрин, когато стана, да върша нещата по точно определен ред - кога закусвам, кога прибирам дрехите, кога лъскам обувките. Но не съм фаталист. Когато пътувам и не съм у нас, тези неща са просто невъзможни, това е ясно“, откровен беше професор Чорбанов.

Преди важни моменти се кръсти бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

„Например, когато съм имал важна операция, винаги съм молел Бога всичко да мине наред. Но съм вярващ, не и суеверен“, категоричен е професор Ангелов.

„Аз съм религиозен човек. В друго не вярвам“, лаконичен беше и Радомир Чолаков, пловдивският депутат на ГЕРБ.
 

Силно вярващ човек е Димитър Николов, депутат от СДС от Велико Търново и успешен издател. Задължително при важно събитие, като например изборен ден, той отива при Чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ в "Арбанаси", за да се помоли. Николов е записал отдавна и второ висше образование - „Теология“, но покрай многобройните ангажименти все не намира време за дипломна работа.

„Винаги гласувам заедно със съпругата. Освен това по време на кампаниите за различните снимки използвам едни и същи кърпички на костюмите. Дали ми носят успех, явно - да“, усмихва се Димитър Николов, който беше изключително успешен журналист, преди да се хвърли в издателския бизнес. Като стар седесар любимият му цвят на кърпичките, естествено, е синият.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук