Независимият кандидат за евродепутат на последните избори Кузман Илиев, който не успя да влезе в европарламента, бе провокиран от Цветанка Ризова с неудобен въпрос в началото на разговора им в „Лице в лице“.

Уверихте ли се, че самотните играчи в българската политика трудно биват припознати, попита госта си журналистката.

Да, но не това бе целта ми. Аз показах, че сам може да събереш доверие на избирателите и да победиш две трети от партиите. Хората наистина оставиха настрана цинизма, защото някои казваха: Ти, като нямаш партии и силни хора зад теб, къде си тръгнал.

Обаче в един момент има други, които считат, че това доверие може да се инвестира в този конкретен човек, не че съм аз, а в някой друг, няма значение. Това ми дава надежда, че ако се гради бавно, постоянно и така поетапно, може да се случи нещо нормално, отговори Илиев в ефира на bTV.

Той разкри също защо е отказал да участва на европейските избори като представител на партия.

Много партии ме поканиха, но аз преди няколко години участвах като гражданска квота в ВМРО, и тогава се заклех пред себе си, че ще участвам в политическия живот само сам.

Нищо лично, не трябва да се прекрачва границата и да така малко популистки да се казва – тези партии са такива и онакива.

Факт е обаче, че в нашата демокрация ние виждаме, че политическото представителство е изключително опушлено и корумпирано, и хората не вярват на настоящите политици. Те искат хора, които наистина ги представляват, имат визия и предлагат решения. Нови лица искат, добива Кузман.

Оттук нататък ще се явявам постоянно, защото го правя заради каузата и на принципна основа да намеря истински съмишленици. Такива, които вярват в каузата за десетилетия напред, а не просто за изборчета и позиции, катогоричен е Илиев.