Във връзка с "Техноимпекс" бих искал да попитам нещо: все пак господин Антон Тодоров обичаше да повдига теми, но понесе политическата отговорност. Сега, когато госпожа Атанасова (Десислава Атанасова от ГЕРБ) повдига внушения, тя ще си понесе ли политическата отговорност, запита в "Денят на живо" депутатът от БСП Тодор Байчев.
 
Той дойде в студиото на Канал 3 както беше обещал, но трябваше да излезе от заседанието на правната комисия на НС, която заседаваше до късно върху проекта за антикорупционния закон.
 
"За съжаление бяхме в самото начало, на член номер 8, от 15 ч. започнахме. Прословутият член осми - там се определят критериите, по които да бъдат избрани членовете на този орган", разказа Тодор Байчев.
 
"Достатъчно било да бъде човек с високи нравствени качества, висше образование и 10 години стаж по специалността. Без изискване за въпросната специалност.
 
В крайна сметка ще бъдат наредени едни наши момчета в тази комисия и те ще се съобразяват с това, което им казват председателят и заместниците. Доколкото чух колегите, Парламентът ще избира председателя и заместниците на комисията.
 
Сега управляващата коалиция ще избере ръководството и членовете на този орган - но как те ще се изпълняват функциите, ако има сигнал срещу управляващите? Те ще бъдат зависими", прогнозира Тодор Байчев.
 
Тодор Байчев призна, че в момента "от БСП можем само да критикуваме, а това, което го искаме, ще бъде отхвърлено."