"Русия не може да бъде победена във военен смисъл". Това заяви казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев по време на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Астана, предават световните агенции.

Въпреки исторически близките връзки на Астана с Москва, Токаев не призна легитимността на незаконното анексиране на украински територии от страна на Русия през 2022 г.

Ескалацията на войната ще доведе до непоправими последици

„По-нататъшната ескалация на войната ще доведе до непоправими последици за цялото човечество и най-вече за страните, участващи в руско-украинския конфликт“, добави казахстанският държавен глава.

Той изрази подкрепа за китайско-бразилския мирен план, представен за първи път през май, който беше отхвърлен от Шолц.

В интервю по-рано през септември президентът Володимир Зеленски нарече плана от 6 точки "разрушителен" и го определи като „политическо изявление“.

Казахстан няма да "следва сляпо санкциите"

Казахстан е все по-важен играч в региона на фона на влошените отношения на Русия със Запада и е обвиняван, че е ключов транзитен посредник за избягване на санкции.

През август вицепремиерът Серик Жумангарин заяви, че Казахстан няма да „следва сляпо санкциите“, ако те засегнат местни казахстански компании.