Ние сме в опозиция шест месеца. Едва ли е по-лесно, отколкото да си в управлението. Това заяви в предаването „Карай направо” по Нова телевизия Тома Биков от ГЕРБ.

„Склонни сме да покажем, че е възможно да има опозиция, която е полезна за държавата, няма за основна цел да паразитира върху проблемите.

И в предишните две НС призовавахме партиите, които се бяха обявили за партии на протеста, да поемат отговорността за управление на държавата.

Нямаме илюзиите, че бъдещото управление ще бъде максимално ефективно, максимално добро и ще успее да покрие всички изисквания на избирателите. Ще бъде нестабилно управление. Това не означава, че отсега можем да кажем колко дълго ще продължи то”, посочи Биков.

По думите му, бъдещото управление има няколко центъра и единият, най-видим, е президентът Радев. „Във втория в последните дни започва да се превръща г-жа Нинова. Като трети център на власт би могло да се обособи „Продължаваме Промяната”.

Според мен на този етап те по-скоро принадлежат към центъра на Радев, но ако поемат отговорността за управлението в един момент не е изключено да се получи разнобой между него и тях, защото интересните им може и да не се препокрият”, посочи той.

„Имаме и друг парадокс – три от партиите в тази коалиция признавам, че са загубили изборите, две от тях са с лидери в оставка, ИТН е с огромен срив спрямо предните избори. В това управление влиза една спечелила и три загубили партии”, посочи той.

„Тази евентуална коалиция би била на необходимостта, а не на свободния избор. Тези хора са принудени да се съберат и да излъчат управление, защото предварително са си задали червени линии и са принудени да изпълнят този ангажимент
В много тежка ситуация са ако не направят правителство, част от тях няма да влязат в парламента”, подчерта Биков.

Според него би било грешка Бойко Рашков да е в новото правителство. „Мисля, че бъдещата конструкция се нуждае от успокояване на страстите. Не виждам Бойко Рашков в такава ситуация колко ще е полезен”, каза още той.

По думите на Биков, въпросът с бюджета на служебното правителство е много важен и това е първата възможност да се обтегнат отношенията между Радев и бъдещото правителство.

„Крайно некоректно е да предлага бюджет седмици преди кабинетът му да си отиде. Той набеляза много ясни приоритети и заложи мини пред редовното правителство.

Радев и правителството му казват: Ако бяхме ние, пенсионерите щяхте да взимате 490 лв. пенсия. Но понеже не сме ние, няма да ги взимате. Според спекулациите социалното министерство ще иде в БСП. Тогава хората ще решат, че Радев е искал да вдигне пенсиите, а Нинова – не”, коментира депутатът.

„Това ще е коалиция с четири колела. Президентът е петото, което е малко излишно”, посочи още той.