„В държавната администрация ще има промени. И те няма да са само в това дали даден държавен служител ще е на друга позиция, или ще е на пазара на труда, търсейки работа, примерно като счетоводител или във фирма от производството. Вероятно ще има съкращения на държавни служители, но не това е голямата цел. Голямата цел е администрацията да работи по-добре и да ни струва по-малко пари." Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Говори се за съкращаване на всеки трети от настоящата държавна администрация и преминаване към електронен вариант на обслужване. Дончев описа какво би трябвало да стане до 2020 година:

"В масовият случай, ползвайки административна услуга, ще можете да я ползвате на таблета си, а не на гише. Ще имате много по-малко поводи да ходите на гишета." "Гражданин да взема документ от една администрация и да го носи в друга, е дълбоко порочно. Това значи, че той върши работа на куриер между две администрации. Това е дълбок порок в системата", каза още вицепремиерът.

"В предишните години не е инвестирано в основното - всичките регистри и архиви, които има, да бъдат електронизирани. до тях да има електронен достъп. Това е ключът на амортизационната реформа. Употребявам условно този израз, защото той е много амортизиран", каза още Томислав Дончев.