Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 стр. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Добчев във видео, излъчено в официалния профил на министър-председателят в оставка Бойко Борисов във „Фейсбук“.

„Благодаря на всички експерти и екипи, които от лятото на миналата година работиха по разработването на Националния план за възстановяване и устойчивост, става дума за над 200 човека“, заяви той. Дончев допълни, че са хвърлени много усилия, за да има адекватен и качествен документ.

„Ако се върнем да коментираме документа, първата ни задача е да върнем разговора към действителността. Защо? Защото се натъкваме на следния феномен - основна част от публичния дискурс е коментар върху коментарите, които е направил някой друг.

Това няма никаква връзка с реалността. Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но той е един от много. Като ресурс е 12,6 млрд., една четвърт от цялото финансиране, което България ще получи до 2030 г.“, обясни Дончев.

Той уточни, че допълнително има Оперативни програми, ПРСР, Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките по декарбонизация, със сигурност в три района на страната – Перник, Кюстендил, Стара Загора.

„Националният план има много важна роля. Това са образно казано най-бързите пари. Две трети от тези 12,6 млрд. трябва да бъдат договорени първите две години, но той не е единствения инструмент.

От там идва проблемът. Ако Планът е доста тегав за четене документ, защото обемът му е над 200 страници. Някой, за да говори компетентно по темата трябва да изчете всичко. По тази причина основно дебатът се води от хора, които са чели Плана до 10 страница. Затова чуваме, че в плана има само асфалт. Съжалявам, колеги, но в Плана изобщо няма асфалт.

Това не е повод за хвалба, не считам, че инвестициите в пътна инфраструктура са нещо лошо. В Плана имало само стиропор, за санирането се ползват други материали, простете, колеги, но разходите за саниране са само 16%. Би било редно да са повече“, добави той.