По-скоро изглежда, че ще има правителство и това е добра новина. България трябва да има редовен кабинет, който да се занимава с предизвикателствата и проблемите на страната. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ пред bTV.

"Аз мисля, че подобно правителство, съдейки по това което видях, особено гласуването на председателя, вече има необходимото парламентарно мнозинство. Това са ДБ, ИБНИ и ДПС. В допълнение, възможна е и подкрепа от БСП. В този парламент ще има опозиционна сила, която ще сме ние и трябва да се нагърбим с това", каза още той. 

"Когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Няма качествено управление, без качествена опозиция. Ние не сме оспорвали резултата от изборите. На втория не му отива да се оплаква", обясни Дончев. 

"Първо, поздравления, че пътят е надграждане на стария план. Има неща, които са добре - повече инвестиции в образование, технологии, иновации.

"Когато говорим за реформи, трябва да се правят и други реформи. Всичко зависи от това как изглежда конкретното предложение. Когато се променя публична система, това трябва да се прави в режим на консултации, да се чуе мнението на всички и да се направи оценка на въздействие. Няма разговор, в който не сме готови да участваме.

Няма сектор, който не се нуждае от реформа. Ние живеем в заблудата, че като се направи реформа и 15 години не трябва да се пипа, но светът върви напред", заяви той, след като бе попитан би ли се включила ГЕРБ в съдебна реформа.  

"Служебното правителство беше агресивен участник в изборния процес", завърши той.