България има ясни приоритети в ЕС -  да бъде в ядрето на Европа. Чисто географски тя е в периферията, но не може да си позволи да бъде в политическата периферия на ЕС. Това коментира зам.-министър председателят Томислав Дончев в предаването “Лице в лице” по bTV.

По думите му в бoрбата с корупцията много е важно да не спира да има граждански импулс. Ние трябва да крачим с по-големи крачки. Няма богата държава, която е корумпирана. Едното изключва другото, каза Томислав Дончев. Той коментира още визитата на премиера Бойко Борисов в Париж и Берлин.

В Европа не е станало дума за коалиция на ГЕРБ с Патриотите, каза той. С приемането си в ЕС България е приела ангажимент да приеме еврото, не е уточнено кога. Това е процес, който включва и технически стъпки, коментира той. Влизането в Еврозоната е много повече от приемането на еврото, то има огромен политически смисъл.

По думите му ядрото на Европа ще бъдат страните от еврозоната. Другите попадат в политическата периферия на Европа. Това е процес, който включва много стъпки, но това е посоката. Правителството ще предприеме необходимите стъпки, категорично заяви Дончев.