В някои администрации се извършват истински безобразия. Не може гражданин, за да подаде сигнал, да има такса от 20 лв. за това. За това алармира вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в 12-ата годишна среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена", пише dir.bg.

На нея се дискутират правителствените мерки за намаляването на административната тежест, както и актуални задачи за изграждането на електронното управление. 

Тази седмица се очаква да бъдат обявени резултатите от проверката, назначена от правителството, за административната дейност на общините в България. Целта е контролът да стане текущ процес и да се повтори след няколко месеца, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата.

Дончев попита и как една администрация работи осем часа и в същото време има приемно време за граждани половин час. 

Работното време с гражданите трябва да е работното време на администрацията и не е редно да караме всички граждани, целият бизнес да се строява и да се равнява по това как му е удобно на даден служител, каза вицепремиерът. 

Според него и местните, и администрациите на централната държавна власт са еднакво виновни. 

По-късно ще се проведе още една пленарна сесия, фокусирана върху партньорството между властите, с участието на министър-председателя Бойко Борисов, по време на която ще се подпише и споразумението между Министерския съвет и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Сдружението на общините ще направи анкетно проучване във всички общини как да се определя такса "битови отпадъци", съобщи изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. 

Сдружението на общините ще настоява за повече средства от бюджета за 2018 година за поддържане на уличната инфраструктура, заяви председателят на Управителния съвет на сдружението Даниел Панов. 

Над хиляда представители на местната власт участват в конференцията.