Срещнахме разбиране в ГЕРБ, но загубиха време в безсмислени движения около ПП. Следващата логична стъпка е, ако се бяха срещнали финансовите ни експерти, да сложат бюджета на масата, съм сигурен че ще се намерят решения. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред bTV. 

"Може да не се увеличава бюджетния дефицит, нито да се режат социалните придобивки. Г-жа Нинова си намери това като оправдание. Нинова каза в 9 часа, че след срещата ще пита органите, стана това с Гешев и тя излезе с изказване. Това е доказателство, че сваляйки ГЕРБ ние сме изчегъртали управлението на ГЕРБ", допълни той. 

"Да не забравяме, че те са партия, която има влияние в съдебната система, а ДБ има влияние в съдийската колегия. Когато бяхме в управление заедно, Петков се опитваше да си сложи свои хора, говореше за Гешев като проблем, а не за струкрурата. Аз съм бил с тях в едно управление, на едни и същи съвети и сме предлагали закони за децентрализиране на прокуратурата, не срещахме подкрепа", разкри народният представител. 

Той заяви, че се надява се "като мине мътната вода да има нормално разделение на властите".

"ПП се наместиха на мястото на ГЕРБ със същите методи и бяха изчегъртани и те. Няма партия, която да овладее всички органи и затова сега текат тези неща. 

Какво наблюдаваме? Ние сме извън тези процеси. Това, което правят Гешев и Сарафов показва само колко зле е съдебната система. Проблемът е структурирането на прокуратурата, а не Гешев. ПП имаха съдебен министър, който не предложи нищо тогава. За да се вземат правомощията на главния прокурор, не са нужни конституционни промени", посочи още той.

ИТН е готова да преговаря не само с ГЕРБ, но и с ПП, но при условие, че се говори за експертно, а не политическо правителство. 

"Ако Радев смята, че трябва да се състави правителство, а не да се ходи на избори, трябва да даде третия мандат на ИТН", заяви Йорданов. 

"ГЕРБ загубиха две-три седмици. Вчера вината е на БСП, да проведат тези разговори и да кажат какво им харесва и какво може и не може да се случи. Видяхме само крайния резултат", каза той във връзка с разговорите за съставяне на кабинет между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук