Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви пред България Он Ер, че премиерът Николай Денков е излъгал в парламента по темата за мигрантите.

Той посочи, че в анекса към Дъблинското споразумение за България се споменава "незабавно приемане обратно на всички лица, търсещи убежище, за които България и Румъния носят отговорност в съответствие с регламента от Дъблин без никакви ограничения".

Това е от особено важно значение за афганистанци и сирийци, търсещи убежище. Документът е подписан на 29 декември 2023 г., стана ясно от думите на Йорданов.

Той цитира питане в австрийския парламент до министъра на вътрешните работи на Австрия за мигрантите, които страната иска да ни върне обратно.

"За България е посочена цифрата 9196 човека. България се е съгласила на 6619. Със споразумението, което нашите подписват, всички тези души се задължаваме да ги приемем, без да кажем "не". Преди това сме могли да бавим процедурата. Единствените в ЕС, които са били толкова глупави, са управляващите от ПП-ДБ, подписвайки този анекс. 

Това важи не само за Австрия. Всяка държава би могла да поиска да ни върне хората, които са били регистрирани при нас", обясни Тошко Йорданов.
 
За 2022 г. България официално е приела 20 014 мигранти и е държавата, която се е съгласила да приеме най-много мигранти от Австрия, изтъкна депутатът от ИТН.

"В момента опитват да променят закона, за да задължат общините да приемат емигрантите, които ще идват и които ще ни връщат. Всеки българин и български град ще бъде "безкрайно щастлив" да му стоварят афганистанци и сирийци и да се оправят. Срещу какво? Срещу въздушно-капковия Шенген", настоя Йорданов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук