И к’во праим ся? Този въпрос лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов зададе на дясната си ръка Тошко Йорданов в ново ексклузивно видео, което се появи в профила му във Фейсбук.

Двамата направиха разкрития, последващи тези на Корнелия Нинова – че бежанците идват! И оповестиха данни, които са, меко казано, смущаващи.

9027 човека за 2022 г. и 600 за 2023 г. е поискала Австрия да бъдат върнати на България. Така стават общо 15 000 човека, които управляващите, с анекса, подписан с Австрия на 29 декември 2023 г., задължават страната да приеме.

“Това е официален документ на Европейския съюз. Резултатът от неговата поява е, че става ясно, че те са лъжци”, казва Йорданов, показвайки документа.

“От едната страна имаш Кирил Петков и сапунджията Денков, които казват, че това няма да стане така. От другата имаш Австрия, която твърди обратното”.

Заключението на двамата бе: “Тези политически недоразумения са задължили България да направи това.

И срещу какво? Да минеш летището малко по-бързо (тоест споразумението е за малко по-облекчен режим на паспортна проверка и нищо друго). Защото това не е Шенген. Шенген де факто няма”.

И к’во праим ся?, зададе Слави въпроса на Чернишевски. И нареди на Тошко Йорданов каква да бъде оттук нататък работата на екипа му в парламента: “Няма да им вадите душата с памук. Ще им я вадите с острие или с куки. Защото те трябва да спазват морала и закона. Това е истината. Дай да спрем дотук”.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството в лъжа. Според нея неограничен брой бежанци ще пристигнат в страната ни, за да влезем в Шенген.

Нинова разкри шокиращ втори документ за Шенген, това условие ще вбеси българите БЛИЦ TV

“Проведохме първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП и обсъдихме присъединяването на България към Шенгенското пространство. Позицията на БСП, която винаги е била последователна, принципна, независима е, че България е изпълнила условията за пълноценно присъединяване към Шенген. Ние сме пълноправен член на ЕС.

Не бива да се гледа на нас като втора ръка хора и трябва да бъдем пълноправен член на Шенгенското пространство”, обясни лидерът на БСП на извънредна пресконференция.

Това, което направиха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оценяваме като отстъпление, като предателство на националния интерес и като провал.

Нинова обяви, че правителството се е съгласило незабавно обратно да приемане всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност.

„В срок от 3 дни България трябва да даде отговор, а в срок от 1 месец незабавно да ги приеме. Става въпрос за неограничен брой и нашите управляващи са се съгласили“, каза тя.

Лидерът на левицата е категорична, че правителството е излъгало българския народ.

Неограничен брой бежанци ще бъдат приети обратно в страната

„Сглобката нарушава освен принципа на правовата държавата, освен принципите на парламентарната република и принципите за защита на националния интерес и сигурност“, категорична е Нинова.

Тя отбеляза и че предстоят освен европейски и национални избори в няколко държави в ЕС.

“Никой не знае как ще се подходи към това определение неограничен брой. Самият факт, че нашите са клекнали на неограничен брой бежанци, вече говори за признак на слабост“, добави лидерът на БСП.

През последните дни и правителството и от “Продължаваме промяната” пуснаха изявления, според които факта, че България ще приеме бежанци, е “фалшива новина”.

“Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години”, заявяват от ПП

От партията цитират какви са резултатите от спазването на регламента през 2023 година, според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет:

Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1).

От ПП подчертават, че борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година.

“Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата”, заявяват още от партията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук