Бях на протеста с колегите от парламентарната ни група. Разговаряхме с хората. Протестът на хората, работещи във въгледобива, в ТЕЦ-овете - когато бяхме в коалиция с "Продължаваме промяната", бяхме против това, което те направиха.

Вчера им казах истината, че бяхме против като коалиционен партньор. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му направените обещания от правителството са напразни.

"Влязоха в МС и излязоха с едно нищо. Репликите на хората бяха: "Нашите ни предадоха". Бях при хората. Обещанията са празни. След две седмици нищо няма да бъде направено, ще бъдат уволнени хората. Ще им приемат поредната декларация. Хората, работещи в сектора, са много. Вчера имаше около 10 000 човека.

Ако осъзнават на какво ги правят, щяха да са всеки ден долу. Тези страхливци в кабинета не могат да издържат на такъв натиск", заяви депутатът.

Според него, "ако искат да ги бутнат - ще ги бутнат", и това трябва да стане през главата на синдикалните лидери. 

"Ако хората долу не ни бяха дали прокъсаното знаме като символ, как да имат усещане, че в този парламент някой ще направи това, което искат... Това са стъпки в правилната посока. Ние като парламентарна група ще гласуваме против. Парите трябваше да бъдат пренасочени за изчистване на производство. 

Правителството на ГЕРБ го проспа, а на "Продължаваме промяната - Демократична България" не им пукаше. Те еднолично направиха това", категоричен е Йорданов.

По думите му министър-председателят в такъв тип управление е силен. "Асен Василев беше финансов министър, но всъщност беше министър-председател. Три-четири месеца опитвахме да работим с тях. Таяхме надежди, че това, за което се разбрахме на коалиционното споразумение, ще се спази", обясни той.

Относно земеделските производители, Тошко Йорданов каза, че правилно е да не се вдига мораториумът за зърно.

"Тогава нямаше да се налага да се дават пари за компенсации. Всичко изговорено е вярно. Украинското зърно би трябвало да минава транзит, а то не минава. Произвежда се при регулации, които нямат нищо общо с регулациите в ЕС. Работниците са повече от синдикалните сили. Трябва да осъзнаят, че силата е при тях", смята той.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" коментира и оставката на ген. Атанас Атанасов като председател на комисията за контрол над службите.

"Странна оставка. Ударно се приема антикорупционен закон за КПКОНПИ. Създава се отвратителен репресивен орган. ПП са глупави политически, ГЕРБ ги използват. Водещият партньор е ДПС. Има управление на ДПС през две патерици. Едната е жалко, защото ако ГЕРБ имат самочувствие, ПП са по корем", посочи Йорданов. 

Той обяви дали ИТН ще се включи в разговорите за конституционни промени, ако получи покана.

"Искрено се надявам да променят и националния празник, тогава ще се срещнат с бързия влак на народа. Бойко Борисов е ГЕРБ. Депутатите му мислят различно от лидера си вътре в зала. Борисов един ден казва едно, в друг - друго", каза още депутатът от ИТН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук