Не зная дали съм толкова лош, колкото се говори. Ако беше толкова жестоко при нас, никой нямаше да смее да напусне. В други партии никой не смее да каже гък, едва ли там цари ведра атмосфера. Това каза пред bTV зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Още когато започнахме да се явяваме на избори, заявихме какви са ни целите, казахме при кои случаи бихме влезли в управлението.

Когато спечелихме изборите, Слави каза, че ще предложи правителство на малцинството. Колко щеше да изкара, ако я бяхме направили?

Трябваше да сме в коалиция с ДБ, Мая Манолова и Татяна Дончева. Нямаше да изкараме повече от месец.

В предния парламент преговорите вървяха добре. До момента, в който посочихме някои данни за Петков и Василев, започнаха да се появяват информации колко пари ще дойдат през Плана за възстановяван и през кои фирми евентуално ще се контролират. И ДБ се събудиха с друга мисъл в главата и атакуваха договорките, които бяхме направили. Бяхме се разбрали за всякакви политики.

Имаше проблем с първия състав на правителството и Слави го изтегли. Водихме няколко седмици нормални преговори за правителство. ДБ бяха готови да подкрепят правителство на малцинството.

Сега, в това правителство, ние от 4 месеца казваме, че за Македония се нарушава коалиционното споразумение и ако продължава така, ще излезем от управлението. Кое е изненадващото?

4 месеца търпяхме под натиск, не е като да се събудим една сутрин и да кажем: тук не ни харесва. През цялото време единият партньор работи срещу това, което сме се разбрали.

Продължават да плямпат, че заради границата и спрените далавери... Ние нямаме нищо там, това е под контрол на министерствата под шапката на ПП. Да извадят едно доказателство, един интерес", призова той. 

„Ще отидем на консултации при президента. Това е нормална процедура. Това, което са направили ПП и БСП, е неуважително. Досега никой, в новата ни история, не си е позволявал подобно просташко поведение. Има едно ниво на уважителност, това е уважение към институцията.

Едва ли ще ни попита бихме ли взели третия мандат. Като гледам поведението на ПП, все по-малко вероятно ми изглежда да има правителство в рамките на това НС”, каза още Йорданов.  

„Няма да правим коалиционно правителство с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. С участниците от сегашната коалиция е по-възможно, само ако сегашният премиер не участва. Петков е вреден човек, когато има власт в неговите ръце. Когато дадеш репресивна власт в ръцете на човек, който смята себе си за последна инстанция, е проблем. Може да продава пробиотици - няма проблем. 

Василев също е по-добре да не е в следващия Министерски съвет. Не смятам, че е добър финансов министър. Но не мога да не кажа, че когато е имало разговори и той е бил против, си е държал до последно на мнението", коментира още зам.-председателят на ИТН.